„Cred că ar fi mai bine dacă te-ai muta în camera de rezervă”: Timp de zece ani, bunica a avut grijă de întreaga casă și a crescut copiii lor
Lia a fost întotdeauna o femeie muncitoare. După ce a dedicat 40 de ani meseriei de învățătoare, s-a pensionat în sfârșit la vârsta de 60 de ani. Fiul ei, Andrei, și soția acestuia, Lidia, au invitat-o să se mute cu ei, promițându-i că va avea propriul spațiu și că va fi o parte prețuită a familiei lor. Lia a fost de acord, gândindu-se că ar fi frumos să petreacă mai mult timp cu nepoata ei, Nora, care era doar un copil mic la acea vreme.
În următorii zece ani, Lia a devenit coloana vertebrală a gospodăriei lui Andrei și Lidia. Ea gătea mâncarea, făcea curățenie în casă, spăla rufele și avea grijă de Nora în timp ce Andrei și Lidia erau la serviciu. Prezența Liei le-a permis să se concentreze pe carierele lor fără să-și facă griji pentru treburile casnice sau îngrijirea copilului.
Lia vizita rar propriul apartament, care era la doar câțiva kilometri distanță. Mergea acolo poate o dată pe lună pentru a verifica lucrurile, să se asigure că nu curg țevile și să aerisească camerele. Nu dorea să-l închirieze pentru că se temea de posibile neînțelegeri cu chiriașii. Lia prefera să-l păstreze ca un plan de rezervă, pentru orice eventualitate.
Viața cu familia lui Andrei era în mare parte liniștită. Lia înțelegea că era acolo pentru a ajuta și nu pentru a se amesteca. Își păstra opiniile pentru ea și încerca să fie cât mai discretă posibil. Cu toate acestea, pe măsură ce Nora creștea și devenea mai independentă, Lidia a început să simtă că prezența Liei nu mai era necesară.
Într-o seară, după cină, Lidia s-a apropiat de Lia cu o expresie serioasă pe față. „Lia, cred că ar fi mai bine dacă te-ai muta în camera de rezervă,” a spus ea. „Nora este mai mare acum și avem nevoie de mai mult spațiu pentru activitățile ei.”
Lia a fost luată prin surprindere. Camera de rezervă era mică și nu avea ferestre. Era mai mult un depozit decât un dormitor. „Dar am stat în camera de oaspeți ani de zile,” a răspuns Lia, încercând să-și păstreze vocea calmă.
„Știu,” a spus Lidia, „dar avem nevoie de acea cameră pentru zona de studiu a Norei. Începe gimnaziul curând și are nevoie de un loc liniștit pentru a-și face temele.”
Andrei a rămas tăcut în timpul acestei conversații, evitând contactul vizual cu mama sa. Lia a simțit o durere în suflet, dar nu dorea să provoace probleme. „Bine,” a spus ea încet, „îmi voi muta lucrurile.”
Următoarele câteva zile au fost dificile pentru Lia. Și-a mutat lucrurile în camera înghesuită și a încercat să facă tot posibilul să se adapteze. Cu toate acestea, lipsa spațiului și a luminii naturale o făceau să se simtă claustrofobă și nebinevenită.
Într-un weekend, Lia a decis să-și viziteze apartamentul pentru a-și limpezi mintea. Pe măsură ce mergea prin camerele familiare, și-a dat seama cât de mult îi lipsea să aibă propriul spațiu. Apartamentul părea un sanctuar comparativ cu mica cameră de rezervă din casa lui Andrei.
Când Lia s-a întors acasă la Andrei în acea seară, a găsit-o pe Lidia în bucătărie. „Lidia,” a început ea ezitant, „m-am gândit… poate că e timpul să mă mut înapoi în apartamentul meu.”
Lidia părea ușurată. „Cred că este o idee bună,” a spus ea. „Va fi mai bine pentru toată lumea.”
Andrei nu a spus prea multe când Lia i-a povestit despre decizia ei. A dat doar din cap și a ajutat-o să-și împacheteze lucrurile. Nora era singura care părea supărată. „Bunico, trebuie să pleci?” a întrebat ea cu lacrimi în ochi.
Lia a îmbrățișat-o strâns. „Voi veni des să te vizitez,” i-a promis.
Lia s-a mutat înapoi în apartamentul ei săptămâna următoare. Deși îi lipsea teribil Nora, simțea un sentiment de libertate și independență pe care nu-l mai simțise de ani buni. Cu toate acestea, singurătatea s-a instalat curând. Fără agitația zilnică din casa lui Andrei, Lia se simțea izolată și uitată.
A încercat să-și umple zilele cu hobby-uri și muncă voluntară, dar nu era același lucru. Legătura pe care o avea cu Nora s-a slăbit în timp pe măsură ce vizitele deveneau tot mai rare. Lia și-a dat seama că, deși își recâștigase independența, pierduse ceva mult mai prețios: viața de familie strâns unită pe care o prețuise atât de mult.