Legături Nevăzute: Povestea lui Andreea și a Doamnei Popescu
„Andreea, nu înțeleg de ce continui să te duci acolo”, îmi spuse mama, privindu-mă cu ochii ei obosiți, dar plini de îngrijorare. Era o dimineață rece de noiembrie, iar aburul cafelei se ridica leneș din cana pe care o țineam în mâini. „Ai o viață nouă acum, un soț care te iubește și copii care au nevoie de tine.”
Am oftat adânc, încercând să-mi adun gândurile. „Mama, nu e atât de simplu. Doamna Popescu… ea are nevoie de mine. Și eu am nevoie de ea.”
Mama își dădu ochii peste cap, dar nu mai spuse nimic. Știa că nu avea să mă convingă să renunț la vizitele mele zilnice la fosta mea soacră. De zece ani, de când Mihai și cu mine ne-am despărțit, am continuat să o vizitez pe doamna Popescu aproape zilnic. Pentru mulți, părea o relație ciudată, dar pentru mine era mai mult decât atât.
Am ieșit din casă și am pornit pe străzile pustii ale cartierului nostru. Frunzele uscate foșneau sub pașii mei, iar vântul rece îmi biciuia fața. M-am gândit la toate acele zile în care mă simțeam pierdută după divorț. Mihai fusese dragostea vieții mele, dar căsnicia noastră se destrămase sub povara așteptărilor nerealiste și a lipsei de comunicare.
Când am ajuns la casa doamnei Popescu, am bătut ușor la ușă. Ea mi-a deschis cu un zâmbet cald, iar ochii ei albaștri străluceau de bucurie. „Andreea, draga mea! Intră, intră! Am făcut prăjitura ta preferată.”
Am intrat în bucătăria ei micuță și primitoare, unde mirosul dulce al prăjiturii proaspăt scoase din cuptor m-a învăluit ca o îmbrățișare. Ne-am așezat la masă și am început să vorbim despre lucruri mărunte – vremea, florile din grădină, vecinii care se mutaseră recent.
Dar sub aceste conversații banale se ascundea un adevăr mai profund. Doamna Popescu era bolnavă. Cancerul o măcina încet, iar eu eram singura care știa acest lucru. Mihai plecase din țară după divorț și nu mai păstrase legătura cu mama lui. Ea nu voia să-l îngrijoreze și nici să-l facă să se simtă vinovat pentru că nu era acolo.
„Andreea”, îmi spuse ea într-o zi, cu vocea tremurândă, „știu că nu e ușor pentru tine să vii aici în fiecare zi. Dar prezența ta îmi dă putere.”
Am luat mâna ei în a mea și i-am zâmbit cu lacrimi în ochi. „Și tu îmi dai mie putere, doamnă Popescu. Nu știu ce m-aș face fără tine.”
În acele momente, am realizat cât de mult însemna această femeie pentru mine. Ea fusese mereu acolo pentru mine, chiar și atunci când căsnicia mea se destrămase. M-a sprijinit și m-a ajutat să-mi regăsesc echilibrul.
Zilele treceau una după alta, iar starea doamnei Popescu se înrăutățea treptat. Încercam să-i fac viața cât mai ușoară posibil – îi găteam, îi făceam curățenie și îi țineam companie. Într-o zi, când stăteam amândouă pe canapea, ea mi-a spus: „Andreea, vreau să-ți las ceva înainte să plec.”
Am privit-o surprinsă. „Ce vrei să spui?”
Ea a zâmbit trist și mi-a întins un plic sigilat. „Este testamentul meu. Vreau ca tu să ai casa asta după ce nu voi mai fi.”
Am rămas fără cuvinte. Nu mă așteptasem niciodată la un asemenea gest. „Doamnă Popescu, nu pot accepta asta…”
„Ba da, poți”, m-a întrerupt ea ferm. „Ai fost ca o fiică pentru mine și vreau ca tu să ai un loc unde să te simți acasă.”
Am izbucnit în lacrimi și am îmbrățișat-o strâns. În acel moment am realizat că legătura noastră era mai puternică decât orice altceva.
Câteva luni mai târziu, doamna Popescu s-a stins din viață liniștită, în somn. Am fost alături de ea până la sfârșit și am simțit cum o parte din mine se rupe odată cu plecarea ei.
Acum, când mă uit la casa pe care mi-a lăsat-o moștenire, mă întreb dacă voi putea vreodată să umplu golul lăsat de absența ei. Dar știu că amintirile noastre vor rămâne vii în inima mea.
Oare câți dintre noi avem curajul să păstrăm legături care sfidează convențiile sociale? Și câți dintre noi suntem dispuși să sacrificăm pentru cei care ne-au fost alături în momentele cele mai grele?