De ce nu-i pot da mamei cheia casei mele: Povestea unei fiice captive între datorie și libertate
— Irina, nu înțeleg de ce nu-i poți da mamei tale o cheie. E mama ta, nu-i un străin! vocea lui Radu răsună în bucătăria mică, printre aburii cafelei de dimineață.
Îmi strâng halatul pe lângă corp, simțind cum inima îmi bate nebunește. Mă uit la el, la ochii lui sinceri, dar nu pot să-i spun totul. Nu pot să-i explic că pentru mine cheia nu e doar o bucată de metal, ci simbolul libertății mele fragile.
— Radu, nu înțelegi… Nu e vorba doar de o cheie. E vorba de spațiul nostru. De intimitatea noastră.
El oftează și-și trece mâna prin păr. — Irina, e mama ta! Toate mamele au cheia la copiii lor. Uite la Sorina, la Mihaela… Toate au dat cheia părinților. Numai tu faci atâta caz.
Îmi mușc buza și simt cum lacrimile îmi urcă în ochi. Nu vreau să plâng. Nu acum. Nu iar. Dar cuvintele lui mă dor, pentru că nu știe. N-are cum să știe ce înseamnă să trăiești cu o mamă ca Viorica.
Când eram mică, mama controla totul: cu cine mă joc, ce mănânc, ce haine port. Dacă luam o notă mai mică de 9, urma o tăcere apăsătoare zile întregi. Tata, Emil, era mereu la serviciu. Nu intervenea niciodată. Mama era stăpâna casei și a sufletului meu.
Îmi amintesc cum, la 14 ani, am încercat să mă tund singură. Am vrut să fiu altfel decât sora mea mai mare, Camelia, preferata mamei. Când m-a văzut cu părul ciopârțit, mama a urlat la mine ore întregi. M-a făcut să mă simt mică, urâtă și vinovată că am încercat să fiu eu însămi.
Anii au trecut, dar controlul ei nu s-a diminuat. Când am intrat la facultate în București, venea neanunțată la cămin să verifice dacă am făcut curat sau dacă am băieți în cameră. Îmi răscolea lucrurile și îmi citea jurnalul.
Acum, la 32 de ani, încă simt acea teamă viscerală când îi aud vocea la telefon:
— Irina, ai pus la loc farfuriile alea? Ai spălat perdelele? Ai grijă la Radu, să nu-l superi!
Radu nu știe toate astea. Pentru el, mama e doar o femeie grijulie care aduce plăcinte și murături. Dar eu știu că dacă îi dau cheia casei noastre, va intra oricând vrea ea. Va verifica dacă am făcut curat, va deschide dulapurile, va comenta despre hainele mele sau despre felul în care îl cresc pe Vlad, băiețelul nostru de patru ani.
Într-o seară, după ce Vlad a adormit, Radu a venit lângă mine pe canapea.
— Irina, te rog… Spune-mi adevărul. Ce s-a întâmplat între tine și mama ta?
Mi-am lăsat capul pe umărul lui și am început să-i povestesc totul: despre frica din copilărie, despre rușinea pe care o simțeam când mama mă compara cu Camelia, despre cum mă simt mereu insuficientă.
Radu a tăcut mult timp după ce am terminat. Apoi m-a strâns în brațe.
— N-am știut… Dar trebuie să-i spui asta și ei. Să-i pui limite.
Am încercat. De fiecare dată când îi spun mamei că vreau intimitate, se supără și mă face să mă simt vinovată:
— Cum poți să-mi faci asta? Eu te-am crescut! Eu am renunțat la tot pentru tine! Acum nici măcar cheia casei nu mi-o dai?
Camelia mi-a spus odată:
— Irina, las-o să intre! E bătrână… Ce poate să-ți facă?
Dar nimeni nu știe cât de greu e să trăiești cu sentimentul că nu ai niciodată un colț doar al tău.
Într-o duminică dimineață, mama a venit fără să anunțe. A sunat insistent la ușă. Vlad s-a speriat și a început să plângă. Am deschis ușa și am văzut-o cu ochii roșii de supărare.
— De ce nu-mi dai cheia? Ce ascunzi de mine?
Am simțit cum mi se taie respirația.
— Mamă… Nu ascund nimic. Doar vreau să avem liniștea noastră.
A început să plângă și să spună că sunt o fiică nerecunoscătoare. Radu a venit lângă mine și i-a spus calm:
— Doamnă Viorica, vă rog să respectați dorința Irinei. Avem nevoie de spațiul nostru.
Mama s-a uitat la mine ca și cum aș fi trădat-o. A plecat fără să spună nimic.
Seara aceea a fost cea mai grea din viața mea. M-am simțit sfâșiată între datoria față de mama și nevoia disperată de libertate.
De atunci, relația noastră s-a răcit. Mama mă sună mai rar și când vine vorbește doar despre vreme sau despre vecini. Camelia îmi spune că exagerez și că ar trebui „să fiu mai bună”.
Dar eu știu că dacă cedez acum, voi pierde tot ce am construit cu greu: liniștea mea, familia mea mică și fragilitatea echilibrului meu interior.
Uneori mă întreb: oare sunt o fiică rea pentru că vreau să-mi protejez casa? Sau e dreptul meu să pun limite chiar și față de propria mamă?
Voi ce ați face în locul meu? Unde se termină datoria față de părinți și unde începe dreptul nostru la libertate?