„Ziua în care am dus-o pe mama la căminul de bătrâni: Privirea ei plină de dor mi-a sfâșiat inima”
Dimineața era neobișnuit de răcoroasă pe măsură ce conduceam prin străzile liniștite ale orașului nostru mic. Mama mea, Adelina, stătea lângă mine, cu mâinile strâns încleștate în poală. Tăcerea dintre noi era grea, plină de toate lucrurile pe care nu le-am spus de-a lungul anilor. Astăzi, o duceam la un cămin de bătrâni. Nu a fost o decizie luată ușor, dar starea ei de sănătate în declin a făcut-o necesară.
Adelina fusese întotdeauna o femeie vibrantă, energia ei părând fără limite în ciuda vârstei. Dar timpul este crud și își luase încetul cu încetul tributul. Mintea ei odinioară ageră începuse să flancheze, iar corpul ei nu mai susținea spiritul ei nelimitat. Tatăl meu, Robert, murise cu doi ani în urmă, lăsând-o singură în casa în care trăiseră împreună decenii. Am vizitat-o când am putut, dar locuind în alt județ, cu un loc de muncă cu normă întreagă și o familie proprie, a fost dificil.
Pe măsură ce am intrat în curtea căminului, Adelina s-a întors spre mine, ochii ei plini de un amestec de frică și tristețe. „Ionuț, ești sigur că asta e cea mai bună soluție?” m-a întrebat, vocea ei abia auzindu-se.
Am înghițit în sec, greutatea întrebării ei apăsând asupra mea. „Mamă, e cel mai bun loc pentru tine. Aici vei avea grijă bună și vei fi în siguranță,” am răspuns, încercând să-mi maschez propria incertitudine.
Am intrat în facilitate, și am simțit reticența ei la fiecare pas pe care îl făcea. Personalul ne-a întâmpinat cu căldură, dar privirea Adelinei era fixată pe podea, postura ei mică și înfrântă. Am completat actele necesare, fiecare semnătură fiind o înțepătură ascuțită de vinovăție.
Pe măsură ce am condus-o în noua ei cameră, ea s-a uitat în jur cu o acceptare resemnată care mi-a frânt inima. Camera era mică, dar luminoasă, cu o fereastră care dădea spre o grădină bine îngrijită. Am încercat să fac conversație, arătându-i florile care înfloreau afară, dar Adelina abia a răspuns.
În cele din urmă, a venit timpul să plec. Am îmbrățișat-o, simțind cum corpul ei fragil tremura în brațele mele. „Voi veni în curând, promit,” am spus, luptându-mă să-mi păstrez vocea stabilă.
Adelina m-a privit, ochii ei plini de o dorință pe care cuvintele nu o puteau exprima. „Știu, Ionuț. Te iubesc,” a răspuns ea, vocea ei colorată de tristețe.
Am ieșit din cameră, privirea ei urmărindu-mă. Se simțea ca o forță fizică care mă trăgea înapoi, dar m-am forțat să continui să merg. Pe măsură ce plecam, lacrimile pe care le ținusem înăbușite au început să curgă. Știam că luasem cea mai practică decizie, dar se simțea ca un abandon.
În lunile următoare, am sunat regulat și am vizitat-o când am putut. Fiecare vizită era mai grea decât cea precedentă, văzând-o cum încet încet se stinge într-un mediu pe care nu și-l dorise niciodată. Femeia vibrantă care mă crescuse dispărea, înlocuită de o umbră a fostului ei sine.
Într-o dimineață rece de decembrie, am primit apelul. Adelina murise liniștită în somn. Vestea m-a lovit ca un pumn în stomac. Eram copleșit de durere și vinovăție, întrebându-mă dacă făcusem destul, dacă mutarea ei la căminul de bătrâni îi grăbise sfârșitul.
Ultima imagine a ei, privindu-mă cu acea privire plină de dor, mă bântuie. Încercasem să fac ce era corect, dar costul fusese mai mare decât îmi imaginam vreodată.