„Ia-l pe Tata: Fratele Meu Vrea Casa Lui”
Fratele meu, Andrei, a fost întotdeauna cel ambițios din familie. Este genul de persoană care vede oportunități acolo unde alții văd obstacole. Dar recent, ambiția lui a luat o turnură mai întunecată. Tatăl nostru, acum în vârstă de peste șaptezeci de ani, se confruntă cu probleme de sănătate. Andrei a decis că casa tatălui ar trebui să fie a lui și mă presează să-l iau pe tata la mine pentru a avea casa doar pentru el.
Totul a început acum câteva luni când tata a suferit un accident vascular cerebral minor. S-a recuperat bine, dar era clar că nu mai putea trăi singur. Andrei și cu mine am avut o întâlnire de familie pentru a discuta ce să facem în continuare. Am sugerat să căutăm centre de îngrijire unde tata ar putea primi îngrijirea de care are nevoie. Andrei, însă, avea o altă idee.
„De ce nu-l iei tu pe tata?” a spus el, privindu-mă cu acea sclipire hotărâtă în ochi. „Ai spațiu și ar fi bine pentru copii să petreacă mai mult timp cu bunicul lor.”
Am fost luată prin surprindere. Eu și soțul meu lucrăm amândoi cu normă întreagă, iar copiii noștri sunt ocupați cu școala și activitățile extracurriculare. Să avem grijă de tata ar fi o responsabilitate uriașă, una pe care nu eram sigură că o putem gestiona.
„Nu știu, Andrei,” am răspuns ezitant. „Este un angajament mare. Poate ar trebui să ne gândim la îngrijire profesională.”
Andrei nu voia să audă asta. „Hai, Maria. Nu e ca și cum ar fi un străin. Este tatăl nostru. Îi datorăm asta.”
Am simțit un fior de vinovăție. Desigur, îi datoram tatei să avem grijă de el. Dar ceva în insistența lui Andrei nu mi se părea corect. Nu era doar despre a avea grijă de tata; era despre casă.
Casa tatălui nostru este o vilă veche și fermecătoare într-un cartier dorit. Valorează o mică avere, iar Andrei a avut întotdeauna ochii pe ea. A vorbit despre renovarea și vânzarea ei de ani de zile. Acum, cu sănătatea tatei în declin, vedea șansa lui.
În următoarele săptămâni, Andrei a continuat să împingă ideea. M-a sunat aproape zilnic, amintindu-mi cât de mult are nevoie tata de noi și cum ar fi cel mai bine pentru toată lumea dacă l-aș lua eu la mine. Presiunea era necruțătoare.
Într-o seară, după un alt apel epuizant cu Andrei, m-am așezat cu soțul meu pentru a discuta situația.
„Nu știu ce să fac,” am recunoscut. „Andrei este atât de insistent, dar nu sunt sigură că putem avea grijă de tata.”
Soțul meu a oftat. „Este o situație dificilă. Dar trebuie să ne gândim la ce este mai bine pentru toată lumea, inclusiv pentru noi.”
Am decis să vizităm câteva centre de îngrijire pentru a vedea ce opțiuni sunt disponibile. Am găsit un loc minunat nu departe de casa noastră unde tata putea primi îngrijirea necesară și totuși să aibă o anumită independență.
Când i-am spus lui Andrei despre decizia noastră, a fost furios.
„Încerci doar să scapi de responsabilități,” a răbufnit el. „Tata merită mai mult decât să fie abandonat într-un centru.”
„Nu este așa,” am protestat. „Facem ce este mai bine pentru el.”
Dar Andrei nu voia să asculte. M-a acuzat că sunt egoistă și nepăsătoare. Prăpastia dintre noi s-a adâncit cu fiecare zi care trecea.
În cele din urmă, l-am mutat pe tata în centrul de îngrijire. Părea fericit acolo, făcând noi prieteni și participând la activități. Dar Andrei nu m-a iertat niciodată. A încetat să mai vorbească cu mine și și-a continuat planurile de a prelua casa tatei.
Luni au trecut și întâlnirile noastre de familie au devenit tensionate și stânjenitoare. Legătura strânsă dintre noi a fost distrusă de lăcomie și resentimente. Andrei a obținut ce și-a dorit – casa tatei – dar cu prețul relației noastre.
În final, nimeni nu a fost cu adevărat fericit. Tata ducea dorul familiei sale, iar eu duceam dorul fratelui meu. Casa care fusese odată un simbol al iubirii și unității familiei noastre a devenit o sursă de diviziune și durere.