„De ce am acceptat să am grijă de nepotul meu: Niciodată din nou”
Mereu m-am considerat o bunică iubitoare și susținătoare. Când fiica mea m-a sunat într-o dimineață panicată, explicându-mi că cel mai mic fiu al ei, Andrei, era prea bolnav pentru a merge la grădiniță, nu am ezitat să-i ofer ajutorul meu. Puțin știam că această decizie va duce la una dintre cele mai obositoare și stresante zile din viața mea.
Andrei este un băiețel de patru ani plin de energie. De obicei, își petrece zilele la grădiniță, dar astăzi avea febră și o tuse urâtă. Fiica mea, Ana, avea o întâlnire importantă la serviciu pe care nu o putea rata, iar cea mai mare nepoată a mea, Maria, era ocupată cu cursurile de la facultate și programările la salon. Așa că am intervenit să ajut.
Am ajuns la casa Anei devreme dimineața, înarmată cu o geantă plină de gustări, jucării și cărți pentru a-l ține pe Andrei ocupat. De îndată ce am intrat pe ușă, am văzut că Andrei nu era în apele lui. Obrajii îi erau roșii și părea nefericit. L-am îmbrățișat strâns și am încercat să-l consolez.
Primele câteva ore au decurs relativ bine. Andrei s-a uitat la desene animate în timp ce i-am pregătit micul dejun. Părea mulțumit cu cerealele lui preferate și un pahar de suc de portocale. Dar pe măsură ce dimineața avansa, nivelul lui de energie a început să crească, în ciuda bolii sale.
Andrei voia să se joace cu jucăriile lui, dar se plictisea repede de fiecare dintre ele. A cerut atenția mea constantă, trăgându-mă de la o activitate la alta. Am construit turnuri din cuburi, ne-am jucat cu figurine și chiar am încercat un puzzle. Dar nimic nu părea să-i capteze interesul mai mult de câteva minute.
Până la prânz, deja mă simțeam epuizată. Andrei a refuzat să mănânce supa pe care i-o pregătisem, insistând să mănânce nuggets de pui în schimb. Am cedat cu reticență, știind că era mai important să mănânce ceva decât să respect un plan alimentar sănătos.
După prânz, speram ca Andrei să tragă un pui de somn. I-am citit povestea lui preferată și l-am pus în pat. Dar în loc să adoarmă, s-a foit și s-a întors, plângându-se de nasul înfundat și gâtul dureros. Am încercat tot ce mi-a trecut prin minte pentru a-l liniști – lapte cald, un umidificator, chiar și cântece de leagăn – dar nimic nu a funcționat.
Pe măsură ce după-amiaza se târa, neliniștea lui Andrei s-a transformat în iritabilitate. A făcut crize de furie din cele mai mici motive – o jucărie lipsă, un desen animat care nu-i plăcea, chiar și culoarea păturii lui. Simțeam cum răbdarea mea se subțiază, dar mi-am amintit că era bolnav și avea nevoie de îngrijire suplimentară.
Când Ana a venit acasă seara, eram complet epuizată. Andrei adormise în sfârșit pe canapea după ore întregi de agitație și plâns. Ana mi-a mulțumit din suflet pentru că am avut grijă de el, dar abia am reușit să zâmbesc.
În acea noapte, în timp ce stăteam în pat, nu puteam scăpa de sentimentul de epuizare și frustrare. Îmi iubesc nepoții din toată inima, dar îngrijirea unui copil bolnav toată ziua m-a epuizat. Am realizat că nu mai sunt atât de tânără și energică cum obișnuiam să fiu.
A doua zi dimineață, Ana a sunat din nou. Andrei era încă bolnav și nu putea merge la grădiniță. M-a întrebat dacă pot ajuta din nou pentru o zi. Inima mi-a căzut când m-am gândit la chinul zilei anterioare. Cu inima grea, a trebuit să-i spun că nu pot face asta din nou.
M-am simțit vinovată că am spus nu, dar știam care sunt limitele mele. Îngrijirea lui Andrei fusese copleșitoare și trebuia să am grijă și de mine. Ana a înțeles și a făcut alte aranjamente pentru îngrijirea lui Andrei.
Privind înapoi la acea zi, am învățat o lecție importantă despre stabilirea limitelor și despre momentul când să ceri ajutor. Oricât de mult îmi iubesc familia, am realizat că uneori este în regulă să spui nu pentru binele meu personal.