Despărțirea care m-a învățat să trăiesc: Între prietenie, prejudecăți și regăsire
— Tu chiar crezi că o să te descurci singură, Ilinca? Vocea Mirelei răsuna în bucătăria mea mică, printre aburii cafelei reci și farfuriile nespălate. Mâinile îmi tremurau pe cana de ceramică, iar privirea ei pătrunzătoare mă făcea să mă simt ca o adolescentă prinsă cu minciuna.
— Nu știu, Mirela. Dar nici nu am de ales, am șoptit, încercând să-mi ascund lacrimile. De când am semnat actele de divorț cu Vlad, lumea mea s-a prăbușit încet, ca un castel de nisip lovit de valuri. Mirela era singura care mai venea la mine, dar în seara aceea, cuvintele ei au tăiat mai adânc decât orice reproș al fostului meu soț.
— Ilinca, nu vreau să te rănesc, dar trebuie să fii realistă. Ai trăit zece ani pe banii lui Vlad. Ai renunțat la jobul tău pentru copii și casă. Acum… cum o să plătești chiria? Facturile? Școala copiilor? Nu vreau să te văd ajungând la mila părinților sau, mai rău, la mila lui Vlad.
Am simțit cum mă sufoc. Mirela avea dreptate. De când m-am mutat în apartamentul ăsta vechi din cartierul Militari, fiecare zi era o luptă cu banii. Salariul meu de la afterschool abia acoperea strictul necesar. Copiii mei, Daria și Radu, mă întrebau mereu de ce nu mai mergem la piscină sau la film ca înainte. Le spuneam că e doar o perioadă grea, dar adevărul era că nu știam dacă voi reuși să trec peste.
— Poate ai dreptate, Mirela. Poate chiar sunt o ratată… am spus încet, cu vocea frântă.
— Nu asta am vrut să spun! a izbucnit ea. Dar trebuie să te trezești! Nu poți trăi din amintiri și promisiuni! Trebuie să faci ceva!
Am simțit cum între noi s-a ridicat un zid invizibil. Mirela era prietena mea din liceu, cea care mă ținuse de mână când am pierdut-o pe mama, cea care mi-a fost nașă la nuntă. Dar acum părea că nu mă mai recunoaște. Sau poate nici eu nu mă mai recunoșteam.
După ce a plecat, am rămas singură în bucătărie, cu gândurile mele negre. Am plâns până târziu în noapte. M-am întrebat dacă nu cumva Vlad avea dreptate când îmi spunea că fără el nu sunt nimic. Că sunt doar o femeie obișnuită, fără carieră, fără perspective.
A doua zi dimineață am privit lung oglinda din baie. Chipul meu obosit, cu cearcăne adânci și părul prins la repezeală, nu semăna deloc cu femeia sigură pe sine care eram odinioară. Dar undeva, în adâncul meu, s-a aprins o scânteie de revoltă.
— Nu pot să rămân așa! Nu pot să le arăt copiilor mei că mama lor a renunțat!
În următoarele săptămâni am început să caut soluții. Am aplicat pentru un post de educator la o grădiniță privată din apropiere. Am început să fac meditații la engleză cu copiii vecinilor. Seara, după ce îi culcam pe Daria și Radu, scriam articole pentru un site de parenting care plătea modest, dar fiecare leu conta.
Mirela nu mi-a mai dat niciun semn. O parte din mine era furioasă pe ea pentru lipsa de susținere; alta îi dădea dreptate. Poate chiar aveam nevoie de șocul ăsta ca să mă trezesc.
Într-o zi ploioasă de martie, când tocmai primisem primul salariu de la grădiniță și reușisem să plătesc chiria fără să cer ajutorul nimănui, am primit un mesaj de la Mirela: „Putem vorbi? Mi-e dor de tine.”
Am ezitat câteva ore înainte să-i răspund. Îmi era teamă că discuția noastră va redeschide răni vechi. Dar dorul de prietenia noastră a fost mai puternic.
Ne-am întâlnit într-o cafenea micuță din centru. Mirela părea schimbată — obosită, cu ochii roșii.
— Ilinca… îmi pare rău pentru tot ce ți-am spus atunci. Am fost rea și insensibilă. Dar mi-era frică pentru tine… și cred că mi-era frică și pentru mine. M-am gândit că dacă tu nu reușești singură, nici eu n-aș putea vreodată.
Am simțit cum mi se rupe un nod în gât.
— Știi… ai avut dreptate într-un fel. Aveam nevoie să mă trezesc. Dar m-a durut că ai crezut că nu pot.
— N-am vrut să te rănesc… Doar că… și eu mă simt uneori prinsă într-o viață care nu-mi mai aparține. Soțul meu e mereu plecat, copiii cresc și parcă nu mai știu cine sunt fără ei…
Am stat mult timp una lângă alta fără să vorbim. Apoi am început să râdem amar de toate fricile noastre.
— Uite-mă aici, Mirela! Nu sunt perfectă și nici bogată, dar măcar știu că pot să mă descurc fără Vlad sau altcineva care să-mi spună cine sunt!
— Ești cea mai curajoasă femeie pe care o cunosc! mi-a spus ea printre lacrimi.
Ne-am îmbrățișat strâns, ca două surori care au trecut prin furtună și au supraviețuit.
Acum, când privesc în urmă la acele luni grele, știu că despărțirea de Vlad a fost doar începutul drumului meu spre mine însămi. Prietenia cu Mirela a trecut prin foc și s-a întors mai puternică. Iar copiii mei văd acum în mine nu doar o mamă obosită, ci o femeie care nu a renunțat niciodată.
Mă întreb uneori: câte dintre noi trăim cu frica asta — că nu suntem destul fără cineva lângă noi? Și cât curaj ne trebuie ca să ne dăm seama că suntem mai puternice decât credem?