Umbrele trecutului nu dispar niciodată: Povestea unei împăcări neașteptate
— Mama, bunica nu se simte bine. Poți să mergi la ea?
Vocea lui Vlad răsuna în bucătăria mică, unde abia reușeam să-mi adun gândurile după o zi lungă la serviciu. Am ridicat privirea din farfuria cu supă și l-am privit lung. Avea doar zece ani, dar ochii lui căprui erau plini de o seriozitate care mă tulbura.
— Ce s-a întâmplat, Vlad?
— Nu știu exact… A zis că nu poate să iasă din pat și că nu are cine să-i aducă medicamentele.
Am simțit cum mi se strânge stomacul. Fosta mea soacră, doamna Stancu, nu fusese niciodată blândă cu mine. După divorțul de Radu, fiul ei, relațiile noastre s-au răcit complet. De fiecare dată când mergeam să-l iau pe Vlad de la ea, abia dacă schimbam două vorbe. Dar acum, când am auzit că e bolnavă și singură, ceva în mine s-a rupt.
Am tras aer adânc în piept și am decis să merg. Vlad a insistat să vină cu mine. Pe drum, băiatul meu stătea tăcut pe bancheta din spate, jucându-se cu fermoarul de la geacă. M-am uitat la el în oglindă și am simțit o vinovăție apăsătoare: poate că nu făcusem destul să-l țin aproape de familia tatălui lui.
Când am ajuns la blocul vechi din cartierul Militari, Vlad a zbughit-o înaintea mea pe scări. Ușa apartamentului era întredeschisă. Am intrat și am simțit imediat mirosul de medicamente și ciorbă uitată pe aragaz.
— Bunico? a strigat Vlad.
Din dormitor s-a auzit un geamăt slab. Am intrat și am văzut-o pe doamna Stancu întinsă pe pat, cu fața palidă și ochii încercănați.
— Ce s-a întâmplat? am întrebat-o, încercând să-mi ascund neliniștea.
— Nimic grav… doar o răceală, a murmurat ea, dar vocea îi tremura.
Am observat sticlele de medicamente împrăștiate pe noptieră și farfuria neatinsă cu supă rece. Am simțit un nod în gât. Oricât de mult ne-am fi certat în trecut, nu puteam s-o las așa.
— Trebuie să chemăm un medic? am întrebat.
— Nu… doar ajută-mă să mă ridic puțin.
Am sprijinit-o cu grijă și am simțit cât de fragilă devenise. Vlad s-a așezat lângă ea și i-a luat mâna.
— Bunico, ai mâncat azi?
Ea a zâmbit slab:
— Nu prea… n-am avut putere.
Mi-am suflecat mânecile și am început să fac ordine prin casă. Am încălzit supa, am spălat vasele și am deschis geamul să intre aer proaspăt. În timp ce mă mișcam prin apartament, am început să-mi amintesc toate momentele tensionate dintre noi: privirile reci la mesele de Crăciun, vorbele tăioase după divorț, reproșurile despre cum „nu sunt destul de bună pentru fiul ei”.
Dar acum, privind-o atât de neajutorată, toate acele resentimente păreau fără sens.
După ce a mâncat câteva linguri de supă, doamna Stancu m-a privit pentru prima dată cu adevărat în ochi:
— Îți mulțumesc că ai venit… N-am mai avut pe nimeni de mult timp.
M-am așezat pe marginea patului și am simțit cum mi se umezește privirea.
— Nu trebuia să rămâi singură. Puteai să mă suni…
A oftat adânc:
— Mândria… Știi cum e. Și eu am greșit mult față de tine.
Vlad ne privea când pe una, când pe cealaltă, fără să înțeleagă exact ce se întâmplă între noi.
— Mama, pot să rămân aici cu bunica azi? a întrebat el timid.
Am ezitat o clipă, apoi am dat din cap:
— Sigur că da.
Am petrecut toată seara acolo. Am vorbit despre lucruri mărunte: despre vecinii gălăgioși, despre vreme, despre copilăria lui Radu. La un moment dat, doamna Stancu a început să plângă în tăcere.
— Mi-e dor de Radu… Nu mai vorbește cu mine de luni bune. Știi… după ce a plecat din țară, parcă s-a rupt totul între noi.
Am simțit o compasiune neașteptată pentru femeia care odinioară mă judeca la fiecare pas. Am pus mâna peste a ei:
— Poate ar trebui să-l suni tu prima…
A clătinat din cap:
— Nu vrea să audă de mine. Mi-a spus că nu vrea să se mai întoarcă niciodată aici.
Am rămas tăcute câteva minute. În acea liniște apăsătoare am realizat cât de mult rău poate face mândria – nu doar între soți sau foști soți, ci și între părinți și copii.
În zilele următoare am continuat să merg la ea cu Vlad. Încet-încet, relația noastră s-a încălzit. Am început să râdem împreună la glumele lui Vlad sau la poveștile din tinerețea ei. Am descoperit o altă față a doamnei Stancu – una vulnerabilă, caldă, care avea nevoie disperată de apropiere umană.
Într-o seară, după ce Vlad adormise pe canapea cu capul în poala bunicii lui, ea mi-a spus încet:
— Îmi pare rău pentru tot ce ți-am făcut. Poate dacă aș fi fost altfel… poate Radu n-ar fi plecat niciodată.
Am simțit cum mi se rupe inima pentru ea. I-am strâns mâna și i-am spus:
— Trecutul nu-l mai putem schimba. Dar putem încerca să fim mai buni acum.
De atunci, viața noastră s-a schimbat. Nu suntem o familie perfectă – încă există răni care nu se vor vindeca niciodată complet – dar suntem împreună. Și asta contează cel mai mult.
Uneori mă întreb: cât de mult ne lăsăm conduși de orgoliu și cât pierdem din cauza asta? Oare câți dintre noi alegem singurătatea doar pentru că nu avem curajul să spunem „îmi pare rău”? Poate că povestea mea îi va face pe alții să-și caute împăcarea înainte să fie prea târziu.