Umbrele din Casa Nouă: Povestea Unei Decizii Greșite
— Nu vreau să mai stau aici! Vă rog, veniți să mă luați! vocea lui Vlad, fiul nostru cel mic, tremura la telefon, iar inima mi-a căzut în stomac. Era doar a doua seară de când îi lăsasem pe el și pe fratele lui, Radu, la mama, convinși că le va prinde bine o schimbare de peisaj cât timp noi încercam să punem ordine în haosul din casa nouă.
Îmi amintesc perfect momentul când am semnat contractul de credit. Mâinile îmi tremurau, dar zâmbetul lui Sorin, soțul meu, mă făcea să cred că facem ceea ce trebuie. „E timpul să avem ceva al nostru”, mi-a spus el. După ani de chirie într-un apartament vechi din Drumul Taberei, visul unei case cu curte părea răspunsul la toate frustrările noastre. Dar nimeni nu ne-a pregătit pentru ce avea să urmeze.
Primele luni au fost un carusel de emoții. Ne mutasem într-un cartier nou din Popești-Leordeni, unde nu cunoșteam pe nimeni. Casa era frumoasă, dar rece și goală. Facturile veneau una după alta, iar ratele la bancă ne sugrumau bugetul. Sorin lucra tot mai mult, iar eu încercam să țin pasul cu serviciul și cu băieții. Radu, adolescentul nostru rebel, se închidea tot mai mult în camera lui, iar Vlad părea mereu neliniștit.
Într-o seară, după ce am adormit copiii, l-am găsit pe Sorin în bucătărie, cu capul în mâini.
— Nu știu dacă am făcut bine… Parcă nu mai avem timp niciunul pentru celălalt.
— O să fie bine, i-am spus, dar nici eu nu credeam ce spun.
Apoi a venit ideea: să-i lăsăm pe copii la mama pentru câteva zile. Poate ne regăsim puțin ca familie, poate reușim să terminăm de aranjat casa fără certuri și stres. Mama a acceptat bucuroasă, iar băieții păreau încântați la început.
Dar în seara aceea, când Vlad a sunat plângând, totul s-a prăbușit. Am pornit imediat spre mama, cu inima cât un purice. Pe drum, Sorin tăcea apăsat.
— Crezi că am greșit? m-a întrebat brusc.
— Nu știu… Poate că da.
Când am ajuns, Vlad s-a aruncat în brațele mele.
— Nu-mi place aici! Bunica mă ceartă mereu că nu mănânc tot din farfurie și Radu nu vrea să se joace cu mine…
Mama ne-a privit cu reproș:
— Copiii ăștia nu mai știu ce-i aia disciplină! Pe vremea mea…
Am simțit cum mă sufoc între două lumi: cea veche, rigidă a mamei mele și cea nouă, nesigură pe care încercam s-o construiesc pentru familia mea.
În zilele care au urmat, tensiunile au crescut. Radu a început să lipsească de acasă fără să spună unde merge. Vlad avea coșmaruri și nu voia să doarmă singur. Eu și Sorin ne certam din orice: bani, copii, lipsa timpului. Casa visurilor noastre devenise un câmp de bătălie.
Într-o seară ploioasă, l-am găsit pe Radu pe bancă în parc, ud leoarcă.
— Ce cauți aici? am izbucnit.
— Nu-mi place casa asta! Mi-e dor de vechii prieteni… Aici nu cunosc pe nimeni și vă certați tot timpul!
Am simțit cum mă năpădesc lacrimile. Îl strângeam la piept și nu știam ce să-i spun.
Sorin a început să doarmă tot mai des pe canapea. Eu mă simțeam captivă între ratele la bancă și nefericirea copiilor mei. Mama mă suna zilnic să-mi spună că nu-i cresc bine și că „pe vremea noastră copiii nu făceau atâtea mofturi”.
Într-o dimineață, Vlad a refuzat să meargă la școală.
— Nu vreau! Toți copiii râd de mine că sunt nou…
M-am așezat lângă el pe pat și i-am mângâiat părul.
— Știu că e greu… Dar suntem împreună. O să trecem peste asta.
Dar nici eu nu mai credeam în propriile cuvinte.
A urmat o perioadă în care am încercat să reparăm lucrurile: am organizat seri de jocuri în familie, am mers împreună la film, am invitat vecinii la cafea. Dar ceva se rupsese între noi. Radu era tot mai distant, Vlad tot mai anxios. Sorin părea absent chiar și când era acasă.
Într-o zi, după o ceartă aprinsă cu Sorin despre bani și viitor, am ieșit în curte și am privit casa: pereții albi, geamurile mari… Totul părea gol. Am izbucnit în plâns. Mi-am dat seama că visul nostru de a avea „ceva al nostru” ne-a costat liniștea familiei.
Am început să merg la terapie. Am vorbit cu copiii despre sentimentele lor. Am încercat să-l implic pe Sorin mai mult în viața de familie. Încet-încet, am început să ne regăsim echilibrul. Dar rana rămâne: uneori mă întreb dacă nu era mai bine să rămânem în apartamentul mic din Drumul Taberei, unde eram aproape unii de alții chiar dacă spațiul era strâmt.
Acum doi ani am făcut o alegere crezând că va aduce fericire. Astăzi încă plătim prețul acelei decizii. Oare câți dintre noi nu facem greșeli din dorința de a le oferi copiilor „ceva mai bun”? Și câți avem curajul să recunoaștem că uneori „mai mult” nu înseamnă „mai fericit”?