„Bunica stătea în casa ei rece, plângând, în timp ce cuvintele fiicei ei răsunau: ‘Nu mai ești necesară'”
Bătrâna Victoria stătea în sufrageria slab luminată a casei ei mici și plină de curent, la marginea unui oraș liniștit românesc. Frigul iernii pătrundea prin crăpăturile pereților vechi de lemn, înfășurându-și degetele reci în jurul corpului ei fragil. Se întorsese acasă doar cu câteva ore în urmă, după o vizită scurtă la apartamentul modern al fiicei sale Ariana, situat în oraș. Contrastul dintre casa caldă și plină de viață a fiicei sale și propria ei casă nu putea fi mai mare.
Victoria sperase că vizita va contribui la apropierea lor, la repararea rupturii care se formase de-a lungul anilor. În schimb, se terminase cu cuvintele tăioase ale Arianei încă răsunându-i în urechi: „Mamă, trebuie să înțelegi, nu mai ești necesară. Ne descurcăm foarte bine fără tine.” Cuvintele fuseseră rostite nu din răutate, ci dintr-o practicitate rece și nepăsătoare care le făcea și mai dureroase.
Pe măsură ce stătea acolo, tăcerea casei era apăsătoare, un memento dur al singurătății sale. Soțul ei, Mihai, murise cu doi ani în urmă, lăsând-o să înfrunte singură anii apusului vieții. Fiul ei, Nicolae, se mutase în alt județ, ocupat cu cariera și familia sa nouă. Apelurile de la el erau rare, mereu grăbite și tot mai pline de promisiuni goale de vizite care nu se materializau niciodată.
Gândurile Victoriei alunecau spre trecut, spre zilele când casa era plină de râsete, când se simțea necesară și vitală. Își amintea nenumăratele mese pe care le pregătise în bucătăria acum rece, genunchii juliti pe care îi bandajase și poveștile de noapte bună pe care le spusese. Fiecare amintire era un memento al unei vremi când prezența ei conta.
Acum, camerele păreau imense, umplute doar cu ecouri ale unei vieți care fusese odată. Frigul părea să-i pătrundă mai adânc în oase cu fiecare minut care trecea. Încerca să se încălzească cu o pătură, dar era uzată și oferea puțin confort.
Simțind un val de hotărâre, Victoria a decis să o sune pe Ariana, sperând să poată astfel să repare ruptura, să găsească ceva căldură în conexiunea care cu siguranță încă mai exista. Dar conversația a fost scurtă; Ariana era ocupată, întotdeauna atât de ocupată, și apelul s-a încheiat cu un grăbit „Trebuie să plec, mamă. Vom vorbi mai târziu.”
Casa devenea tot mai rece pe măsură ce soarele apunea. Victoria simțea cu mai multă acuitate greutatea cuvintelor fiicei sale în întuneric. „Nu mai ești necesară.” Fraza aceasta răsuna prin camerele goale, un refren constant și crud. Își dădea seama că viața ei se redusese la aceste patru pereți, la această singurătate, la acest frig.
Noaptea se adâncea, iar Victoria rămânea în fotoliul ei, prea obosită pentru a se mișca. Frigul era neînduplecat, iar pe măsură ce adormea și se trezea, gândurile ei erau un amestec de trecut și prezent, căldură și frig, dragoste și pierdere.
Dimineața o găsea pe Victoria încă în fotoliul ei, frigul casei pătrunzându-i adânc. Liniștea era profundă, neîntreruptă chiar și de sunetul respirației ei. În orele reci și singuratice ale nopții, corpul ei fragil cedase, cedând frigului și inimii sale frânte. Ultimul ecou al cuvintelor fiicei sale se estompa în aerul tăcut și înghețat.