„M-ai lăsat, acum suntem străini”: Fiica îi spune mamei după zile lungi de muncă
Victoria fusese întotdeauna un stâlp de rezistență, gestionându-și rolurile de mamă și femeie de carieră cu o grație care părea fără efort. Dar sub suprafață, crăpăturile începeau să se arate. Fiica ei, Aria, creștea repede, iar cu fiecare zi ce trecea, Victoria simțea că distanța dintre ele se lărgește.
Trecuseră opt ani de când Andrei le părăsise. Victoria își amintea încă acea dimineață rece de ianuarie când se trezise și găsise partea lui de pat goală, lucrurile lui dispărute, și doar un bilet în care scria că nu poate suporta presiunea. Rămăsese singură cu un bebeluș nou-născut, un credit ipotecar și o inimă atât de frântă încât părea ireparabilă.
Hotărâtă să nu lase circumstanțele să o definească, Victoria s-a aruncat în muncă. A urcat scara corporativă într-un ritm impresionant, succesul de la birou umplând golul lăsat de plecarea lui Andrei. Dar pe măsură ce cariera ei decola, timpul petrecut acasă scădea. Bonele și dadacele au văzut mai multe dintre momentele importante ale Ariei decât ea.
Într-o zi deosebit de grea, Victoria a ajuns acasă mai târziu decât de obicei. Casa era liniștită, luminile erau stinse, doar o lumină slabă din dormitorul Ariei tăind întunericul. Pe măsură ce se apropia pe vârfuri, putea auzi șoaptele plânsului fiicei sale. Împingând ușa, a găsit-o pe Aria ghemuită pe pat, cu fața îngropată în pernă.
„Aria, draga mea, ce s-a întâmplat?” vocea Victoriei era blândă, încărcată de îngrijorare.
Capul Ariei s-a ridicat brusc, ochii ei roșii și umflați de la plâns. „Tu n-ai cum să știi, nu? Niciodată nu ești aici!” a strigat ea, vocea ei un amestec de furie și tristețe.
Victoria a simțit ca și cum ar fi fost pălmuită. A respirat adânc, încercând să-și stabilizeze vocea. „Aria, știi că trebuie să muncesc. Am discutat despre asta. Suntem doar noi două, și fac tot ce pot.”
„Dar e mereu vorba despre muncă! Ai ratat piesa mea de teatru, expoziția mea de artă săptămâna trecută, și acum nici măcar nu ți-ai amintit de cina mea de ziua mea!” cuvintele Ariei au ieșit în grabă, fiecare un pumnal în inima Victoriei.
Realizarea a lovit-o pe Victoria ca un trăsnet. În încercarea ei de a oferi tot ce ar putea avea nevoie Aria, a ratat să ofere ceea ce Aria avea nevoie cel mai mult – pe mama ei. „Îmi… îmi pare foarte rău, Aria. Nu mi-am dat seama…”
„E prea târziu, mamă! Aveam nevoie de tine, și nu ai fost aici. M-ai lăsat, la fel cum a făcut și tata. Doar că tu încă ești aici, și cumva, asta e și mai rău,” vocea Ariei s-a frânt când s-a întors, corpul ei tremurând de plâns.
Genunchii Victoriei s-au slăbit. A întins mâna să o atingă pe Aria, dar fiica ei a respins-o. Stând acolo, în camera slab luminată, Victoria a simțit o singurătate profundă. Jobul ei, care fusese refugiul ei, acum se simțea ca închisoarea ei.
Pe măsură ce a făcut un pas înapoi, lăsându-i Ariei spațiul ei, Victoria știa că relația lor s-ar putea să nu mai fie niciodată la fel. Sacrificase prea mult, iar costul devenea dureros de clar. Camera părea mai rece pe măsură ce șoptea un „noapte bună”, lăsând-o pe Aria în singurătatea ei.
În acea noapte, în timp ce Victoria zăcea în propriul ei pat, liniștea casei era asurzitoare. Își dădea seama că, încercând să nu fie ca Andrei, urmase involuntar pașii lui, lăsând-o pe fiica ei să se simtă la fel de abandonată.