„O tradiție de familie: Când soția naște, soțul trebuie să-i ofere un palton de blană”
În micul oraș Valea Florilor, situat între dealuri domoale și câmpuri vaste, tradiția de a oferi un palton de blană soției după naștere fusese transmisă din generație în generație în familia lui Andrei. Era un simbol al iubirii, prosperității și protecției. Andrei, un tânăr avocat ambițios, găsise întotdeauna această tradiție ciudată, dar înduioșătoare.
Andrei și Alina s-au întâlnit în timpul facultății și s-au îndrăgostit rapid. Relația lor a fost un vârtej de pasiune și promisiuni. Comunicau constant, telefoanele lor zumzăind cu mesaje și apeluri, visând la un viitor împreună. După o curte scurtă, s-au căsătorit într-o ceremonie pitorească. Totuși, din cauza jobului solicitant al lui Andrei în oraș și angajamentului Alinei față de afacerea familiei sale în Valea Florilor, au decis să trăiască separat temporar.
Distanța a fost provocatoare, dar cuplul a reușit să-și păstreze relația vie prin comunicări zilnice. La doi ani de la căsătorie, Alina a împărtășit vești entuziasmante: era însărcinată. Andrei a fost extaziat. Și-a amintit de tradiția familiei sale și a început să caute paltonul de blană perfect, un simbol al angajamentului și iubirii sale pentru Alina și copilul lor nenăscut.
Lunile au trecut, iar data nașterii Alinei se apropia. Andrei plănuia să o surprindă cu paltonul de blană pe care îl alesese cu grijă. Era confecționat din cea mai fină nurcă, moale și luxos, un palton pe care spera să-i exprime sentimentele și să onoreze tradiția familiei.
În ziua în care Alina a intrat în travaliu, Andrei a condus toată noaptea pentru a fi alături de ea. A ajuns la timp pentru a-i ține mâna în timp ce ea a născut o fetiță frumoasă pe care au numit-o Ella. Epuizată, dar fericită, Alina a zâmbit slab când Andrei i-a prezentat paltonul de blană. Ochii ei s-au luminat de bucurie și surpriză, dar când a întins mâna să-l atingă, zâmbetul i-a șovăit.
„Ce e în neregulă?” a întrebat Andrei, îngrijorare peste el.
Alina a ezitat, vocea ei abia un șoaptă. „Nu pot accepta asta, Andrei. Nu ți-am spus, dar m-am alăturat unui grup de mediu. Milităm împotriva utilizării produselor de origine animală. Nu pot purta acest palton.”
Andrei a simțit ca și cum pământul s-ar fi mișcat sub el. Fusese atât de prins în onorarea tradiției familiei sale încât nu luase în considerare convingerile Alinei și persoana în care aceasta se transformase. Paltonul de blană, menit să fie un simbol al iubirii și unității, stătea acum între ei, o reprezentare evidentă a vieților lor deconectate.
Tensiunea a crescut. Au discutat ore în șir, descoperind mai multe diferențe decât asemănări, viețile lor separate modelându-i în persoane cu valori și idealuri conflictuale. Paltonul de blană, neatins și greu cu cuvinte nespuse, părea să sublinieze decalajul în creștere între ei.
În săptămânile următoare, Andrei și Alina au încercat să-și reconcilieze diferențele, dar tensiunea de a trăi separat și căile lor divergente s-au dovedit prea mult. Paltonul de blană a fost returnat, și nu după mult timp, și jurămintele pe care le promiseră să le respecte.
Andrei s-a întors în oraș, inima grea de pierdere și regret. Alina a rămas în Valea Florilor, dedicându-se cauzelor de mediu și creșterii Ellei, care avea să crească știind povestea paltonului de blană care a pus capăt căsătoriei părinților ei, în loc să o sărbătorească.