Când lumea se prăbușește la 49 de ani: Povestea mea despre trădare, curaj și regăsire
— Nu pot să mai trăiesc așa, Lidia. Am cunoscut pe altcineva.
Cuvintele lui Viorel au căzut peste mine ca o ploaie rece, într-o seară de noiembrie, când tocmai terminasem de pus masa pentru cină. Mirosea a ciorbă de perișoare și a pâine caldă, iar fiica noastră, Ana, se juca în camera ei cu pisica. Am rămas cu lingura în mână, uitându-mă la el ca la un străin. Nici măcar nu am avut puterea să plâng atunci. Doar am simțit cum tot ce construisem împreună în 27 de ani se prăbușește într-o secundă.
— Ce vrei să spui? am întrebat încet, încercând să-mi țin vocea stabilă.
Viorel s-a uitat în jos, evitându-mi privirea. — E cineva la serviciu. Nu mai pot să mă prefac. Vreau să divorțăm.
Mi-am simțit inima bătând atât de tare încât am crezut că o să leșin. M-am așezat pe scaun, încercând să procesez ce aud. În minte mi-au trecut toate momentele noastre: vacanțele la mare, serile când râdeam împreună, certurile mărunte care păreau fără importanță. Și totuși, aici eram, la 49 de ani, cu viața făcută bucăți.
Nu am spus nimic atunci. Am mers la Ana și am încercat să zâmbesc, să nu-i transmit nimic din furtuna care mă măcina pe dinăuntru. Noaptea aceea nu am dormit deloc. M-am gândit la mama mea, la felul în care m-a crescut: mereu puternică, mereu cu controlul în mână. Mi-am amintit cum îmi spunea că bărbații nu trebuie lăsați să simtă că pot face orice fără consecințe.
A doua zi dimineață, Viorel a plecat devreme la serviciu. Am rămas singură în bucătărie, privind ceașca de cafea aburindă. M-am întrebat: ce fac acum? Să-l implor să rămână? Să mă prefac că nu s-a întâmplat nimic? Sau să-mi iau viața în mâini?
Am decis să nu mă umilesc. Am început să caut informații despre divorțuri, despre drepturile mele. Am vorbit cu o avocată recomandată de o prietenă veche, Irina. Ea m-a ascultat cu răbdare și mi-a spus:
— Lidia, ai dreptul la jumătate din tot ce ați construit împreună. Nu te lăsa intimidată.
În zilele următoare, Viorel a devenit tot mai distant. Încerca să fie politicos, dar era clar că mintea lui era în altă parte. Ana a simțit și ea tensiunea și într-o seară m-a întrebat:
— Mama, ce se întâmplă cu tata? De ce nu mai stăm toți la masă?
Am simțit un nod în gât. Nu voiam să-i stric copilăria, dar nici nu puteam să o mint.
— Ana, uneori oamenii mari trec prin momente grele. Tata și cu mine avem nevoie de timp să ne gândim la ce e mai bine pentru toți.
A plâns în brațele mele și atunci am știut că orice decizie aș lua, va durea pe cineva drag.
Mama a venit într-o zi la mine și mi-a spus pe un ton tăios:
— Nu-l lăsa să plece! O femeie trebuie să lupte pentru familia ei!
Dar eu nu mai voiam să lupt pentru ceva ce nu mai exista. Nu voiam să fiu ca mama mea: rigidă, mereu cu zâmbetul pe buze dar cu sufletul gol.
Am început să merg la terapie. La început mi s-a părut rușinos — ce-o să spună lumea? Dar psiholoaga mea, doamna Popescu, m-a ajutat să văd că nu e vina mea că Viorel a ales alt drum.
— Lidia, ai dreptul la fericire. Nu ești definită de statutul tău marital.
Într-o zi, Viorel a venit acasă cu bagajele făcute. Ana era la școală.
— Plec la ea. Îmi pare rău că te rănesc.
L-am privit drept în ochi:
— Să-ți fie rușine! Ai avut totul aici și ai aruncat totul pentru o aventură! Dar eu nu o să mă las distrusă de tine!
A plecat fără să se uite înapoi. Am plâns ore întregi după aceea, dar apoi am simțit o ușurare ciudată. Era ca și cum cineva mi-ar fi luat o povară de pe umeri.
Au urmat luni grele: procese, împărțirea casei, discuții cu Ana despre viitorul nostru. Mama mă certa zilnic:
— Ești slabă! Eu n-aș fi lăsat niciodată un bărbat să plece!
Dar eu știam că nu vreau să trăiesc într-o minciună doar ca să salvez aparențele.
Încet-încet am început să-mi regăsesc bucuria: am ieșit cu prietenele la teatru, am început un curs de pictură pe care îl visam din tinerețe. Ana s-a apropiat mai mult de mine și am început să vorbim deschis despre sentimentele noastre.
Într-o seară, după aproape un an de la despărțire, stăteam pe balcon cu un pahar de vin și mă uitam la luminile orașului. Ana a venit lângă mine și m-a întrebat:
— Mama, ești fericită acum?
Am zâmbit trist:
— Învăț să fiu. Și cred că e cel mai important lucru pe care îl pot face pentru noi două.
Acum, privind în urmă, nu regret nimic din ce am făcut. Poate că nu am avut curajul mamei mele sau poate că am avut chiar mai mult — curajul de a spune „ajunge” când totul părea pierdut.
Mă întreb uneori: câte femei trăiesc încă în umbra fricii de singurătate? Câte dintre noi aleg să rămână din teamă sau din rușine? Oare nu merităm toate o șansă la fericire adevărată?