Când i-am rugat pe copii să-și viziteze bunica: Lecția iertării într-o familie românească
— Nu mai insista, Irina! Ți-am spus că nu pot, nu vreau și gata!
Vocea mamei răsuna în telefon cu o răceală pe care o simțeam până în măduva oaselor. Era a treia oară luna asta când o rugam să stea cu copiii după școală, măcar două ore, cât să nu mai plătesc after-school-ul care îmi mânca jumătate din salariu. Dar mama, Maria, era de neclintit.
— Mamă, te rog… Nu e vorba doar de bani, copiii tânjesc după tine. Nu-i vezi niciodată!
— Nu mai insista! Am și eu viața mea.
Am închis telefonul cu lacrimi în ochi. M-am uitat la ceas: 17:45. Mai aveam 15 minute până să ajung la after-school-ul unde Andreea și Vlad mă așteptau deja obosiți și flămânzi. În fiecare zi, aceeași fugă: serviciu, tramvaiul 41, aglomerație, nervi, vinovăție.
Soțul meu, Radu, lucra în construcții și era plecat toată ziua pe șantier. Seara ajungea rupt de oboseală și nu mai avea chef de nimic. De multe ori îl simțeam cum se retrage în el însuși, frustrat că nu poate ajuta mai mult. Dar nici el nu avea cui să ceară ajutor: părinții lui erau la țară, bolnavi și bătrâni.
Într-o seară, după ce am adormit copiii, am izbucnit:
— Radu, nu mai pot! Mama nu vrea să ne ajute deloc. Parcă am fi străini…
— Las-o, Irina. Așa e ea. Nu te mai consuma.
Dar cum să nu mă consum? Când eram mică, mama era totul pentru mine. Tata a murit devreme și am crescut doar cu ea. A muncit mult, dar era mereu rece, distantă. Nu-mi aduc aminte să mă fi luat vreodată în brațe fără motiv. Poate de-aia nici eu nu știu să cer ajutor fără să simt că deranjez.
Într-o duminică, am decis să mergem toți patru la mama acasă. Copiii erau entuziasmați:
— Mami, facem prăjituri cu bunica?
— Vedem noi…
Când am ajuns, mama ne-a primit cu ușa întredeschisă și un zâmbet forțat.
— Ce-i cu voi aici?
— Am venit să te vedem. Copiii voiau să stea cu tine.
A oftat și ne-a poftit în sufragerie. Copiii s-au pus pe canapea și au început să se joace cu niște jucării vechi de-ale mele. Mama s-a așezat pe fotoliu și s-a uitat la ei ca la niște străini.
— Mamă, de ce nu vrei să stai cu ei? Ce s-a întâmplat între noi?
A tăcut mult timp. În cele din urmă a spus:
— N-ai de unde să știi cât de greu mi-a fost singură cu tine… M-am temut mereu că n-o să fiu o mamă bună. Poate de-aia nu știu cum să fiu bunică.
M-am uitat la ea și am simțit pentru prima dată milă, nu furie. Dar tot nu puteam accepta refuzul ei.
A trecut timpul. Am continuat să plătesc after-school-ul și să mă simt tot mai singură. Până într-o zi când telefonul a sunat la ora 10 dimineața. Era vecina mamei:
— Irina, vino repede! Mama ta a căzut pe scări…
Am fugit ca nebuna la spital. Mama avea piciorul rupt și era speriată ca un copil.
— Irina… nu vreau să stau singură acasă…
Am dus-o la noi pentru recuperare. Primele zile au fost un coșmar: mama era morocănoasă, copiii se temeau de ea, Radu era iritat de tensiunea din casă.
Într-o seară, Andreea a venit la mine plângând:
— Mami, de ce țipă bunica la noi?
M-am dus la mama:
— Mamă, trebuie să încetezi! Copiii nu au nicio vină!
A izbucnit în plâns:
— Mi-e frică… Mi-e frică să nu devin povară pentru tine cum a fost mama mea pentru mine…
Atunci am înțeles: toată viața ei fusese condusă de frică și rușine. Frica de a nu fi suficient de bună, rușinea de a cere ajutor.
Am început să vorbim mai mult. Seara îi citeam copiilor împreună povești. Încet-încet, mama s-a apropiat de ei. Le-a făcut clătite într-o zi și i-am văzut râzând împreună pentru prima dată.
După două luni, când s-a însănătoșit și a plecat acasă, Andreea a întrebat:
— Când vine bunica iar la noi?
Mama mi-a scris un bilet: „Iartă-mă că n-am știut să fiu aproape de voi. Poate n-o să pot niciodată cum ai nevoie tu… dar încerc.”
Acum ne vedem mai des. Nu e perfect — încă avem momente tensionate — dar am învățat că uneori trebuie să spargi zidurile ridicate în ani de tăcere.
Mă întreb adesea: oare câte familii trăiesc cu răni vechi pe care nimeni nu are curajul să le vindece? Oare câți dintre noi alegem orgoliul în locul iertării? Voi ce ați face dacă ați fi în locul meu?