Pânza tăcerii: Lupta mea pentru adevăr într-o familie românească
— Nu mai picta, Ilinca! Ți-am spus de atâtea ori că nu-ți aduce nimic bun! Glasul tatălui meu răsuna ca un tunet în sufrageria îngustă, iar eu, cu pensula tremurândă în mână, simțeam cum fiecare culoare se scurge din mine, lăsând loc doar fricii. Mama stătea la masă, cu ochii în farfuria de ciorbă, fără să spună nimic. Tăcerea ei era mai grea decât orice ceartă.
Nu știu când am început să mă simt invizibilă. Poate când tata a început să vină acasă tot mai târziu, mirosind a țigară și a nervi. Sau poate când mama a încetat să mă mai întrebe cum mi-a fost ziua. În apartamentul nostru de pe strada Viitorului, fiecare zi era o repetiție a celei de dinainte: tata țipa, mama tăcea, eu mă ascundeam cu caietul meu de schițe sub pat.
Într-o după-amiază ploioasă de noiembrie, căutând o carte veche pentru școală, am dat peste o cutie prăfuită în dulapul bunicului. În ea, printre fotografii îngălbenite și scrisori uitate, am găsit o pensulă cu mânerul tocit. Am simțit că țin în mână ceva magic. Bunicul fusese pictor înainte să moară, dar nimeni nu vorbea despre el. Tata spunea că „arta nu ține de foame”, iar mama doar oftează când îi aud numele.
În acea seară, am luat pensula și am început să pictez pe o bucată de carton găsită la gunoi. Culorile curgeau sub degetele mele ca o eliberare. Pentru prima dată după mult timp, nu mi-a mai fost frică. Am pictat chipul bunicului așa cum mi-l aminteam din poze: blând, cu ochii triști. Am simțit că e acolo cu mine, că mă înțelege.
A doua zi dimineață, tata a găsit pictura. A ridicat-o cu două degete, ca pe ceva murdar.
— Ce-i asta? Iar pierzi vremea cu prostiile astea?
Am vrut să-i spun că nu e o prostie, că e tot ce am. Dar cuvintele mi-au rămas blocate în gât.
— Las-o, Gheorghe, a zis mama încet, fără să-l privească în ochi.
Tata a trântit cartonul pe masă și a ieșit trântind ușa. Mama s-a apropiat de mine și mi-a șoptit:
— Să nu-l superi. Știi cum e el…
Am simțit un val de furie și neputință. De ce trebuia mereu să ne fie frică? De ce tăcea mama? De ce nu aveam voie să vorbim despre bunicul? În acea noapte n-am putut dormi. M-am ridicat din pat și am început să citesc scrisorile găsite în cutia bunicului. Erau pline de dorință, de visuri neîmplinite și de regrete. Am aflat că bunicul pictase toată viața în ascuns, pentru că familia lui nu l-a lăsat niciodată să-și urmeze pasiunea.
A doua zi la școală, profesoara de desen, doamna Popescu, m-a văzut desenând pe marginea caietului.
— Ilinca, ai talent! Ai vrea să participi la concursul de pictură al liceului?
Am simțit cum inima îmi sare din piept. Dar vocea tatălui răsuna în mintea mea: „Arta nu ține de foame!”
Seara i-am spus mamei despre concurs. A oftat adânc și s-a uitat la mine ca și cum ar fi vrut să spună ceva important.
— Ilinca… și eu am pictat când eram mică. Dar n-am avut curajul să merg mai departe. Tata tău… el nu înțelege. Dar tu… poate tu vei reuși.
Pentru prima dată am văzut lacrimi în ochii ei. Am simțit că nu sunt singură.
Câteva zile mai târziu, tata a aflat despre concurs. A făcut scandal.
— Nu vreau să aud prostii! Să nu te prind că mergi la tâmpenia aia!
Am fugit în camera mea și am plâns până târziu în noapte. Dar dimineața următoare m-am trezit cu o hotărâre nouă. Nu mai voiam să fiu invizibilă.
Am participat la concurs pe ascuns. Am pictat un tablou inspirat din scrisorile bunicului: un om prins între două lumi — una plină de culoare și alta cenușie, ca apartamentul nostru. Când am câștigat premiul întâi, doamna Popescu a venit acasă la noi cu diploma.
Tata a rămas mut de uimire când a văzut diploma și tabloul expus la liceu. Pentru prima dată nu a mai avut nimic de spus. Mama m-a strâns în brațe și mi-a șoptit:
— Sunt mândră de tine.
De atunci, lucrurile s-au schimbat încet-încet în familia noastră. Tata nu s-a transformat peste noapte, dar a început să mă lase în pace când pictam. Mama a început să zâmbească mai des și chiar m-a ajutat să-mi cumpăr culori noi din puținii bani pe care îi avea.
Acum, când privesc pensula bunicului pe biroul meu, mă gândesc cât de mult ne pot schimba secretele și cât curaj trebuie să avem ca să le înfruntăm. Oare câți copii ca mine trăiesc încă în tăcere? Oare câți părinți uită cât rău poate face frica?
Voi ce ați face dacă ați descoperi un secret care v-ar putea schimba viața? Ați avea curajul să vă urmați visul chiar dacă toți ceilalți vă spun că nu merită?