Ultimatumul unei mame: Vara care ne-a schimbat familia
— Nu mai pot! Am spus-o răspicat, cu vocea tremurândă, în mijlocul sufrageriei scăldate în lumina slabă a lămpii. Maria, fiica mea cea mare, s-a oprit din aranjat farfuriile pe masă, iar Vlad, băiatul meu, a ridicat ochii din telefon. Era o seară sufocantă de iulie, iar aerul părea să apese pe umerii mei mai greu ca niciodată.
— Mamă, ce s-a întâmplat? a întrebat Maria, încercând să-și ascundă iritarea. Știam că nu-i place să fie întreruptă din rutina ei.
— S-a întâmplat că nu mai pot duce totul singură. Voi aveți viețile voastre, dar eu… eu mă sufoc aici, între pereții ăștia plini de amintiri și de griji. Ori mă ajutați, ori vând casa și mă duc la azil. Gata, am spus-o!
Am simțit cum mi se strânge inima. Nu era prima dată când mă simțeam invizibilă pentru copiii mei, dar niciodată nu avusesem curajul să le spun cât de greu îmi este. De când a murit soțul meu, Ion, casa noastră mare din Ploiești devenise prea tăcută, prea grea. Fiecare colț îmi amintea de el, de râsetele copiilor mici, de mesele în familie. Acum, Maria venea doar când avea nevoie să lase copiii la mine, iar Vlad mă suna rar, mereu pe fugă.
Maria a oftat adânc:
— Mamă, exagerezi. Toate femeile de vârsta ta se descurcă. Ce vrei să facem?
— Să fiți aici! Să mă ajutați cu gospodăria, cu facturile, cu doctorii… Să nu mă simt singură ca un câine bătrân!
Vlad s-a ridicat brusc:
— Nu e corect! Eu muncesc de dimineață până seara! Știi cât e de greu să-ți plătești chiria în București? Dacă vrei să vinzi casa, fă-o! Dar nu ne șantaja emoțional.
Cuvintele lui m-au lovit ca un pumn în stomac. Am simțit că mă prăbușesc pe dinăuntru. Am ieșit pe terasă, încercând să-mi ascund lacrimile. Câinele nostru bătrân, Max, s-a apropiat de mine și mi-a pus capul pe genunchi. L-am mângâiat absentă.
Nu știu cât am stat acolo. La un moment dat, Maria a venit lângă mine.
— Mamă… îmi pare rău că te simți așa. Dar nici noi nu știm cum să te ajutăm. Parcă mereu ai fost puternică… Nu ne-ai cerut niciodată nimic.
— Poate că am greșit. Poate că v-am obișnuit să credeți că pot duce totul singură. Dar nu mai pot…
A doua zi dimineață am găsit un bilet pe masa din bucătărie: „Ne vedem duminică la prânz. Trebuie să vorbim.” Era scrisul Mariei.
Toată săptămâna am trăit cu inima strânsă. M-am gândit la toate sacrificiile făcute pentru ei: nopțile nedormite când erau mici și bolnavi, banii strânși cu greu pentru facultatea lor, anii în care am pus pe primul loc familia și am uitat de mine. Și totuși, ajunsesem aici: o mamă singură care își implora copiii să-i fie aproape.
Duminică au venit amândoi. Maria cu soțul și copiii ei gălăgioși, Vlad singur și posomorât. Am stat la masă fără să vorbim prea mult. La desert, Maria a rupt tăcerea:
— Mamă… am discutat cu Vlad. Ne pare rău că te-am lăsat singură. Ne-am gândit să facem un program: eu vin marțea și sâmbăta să te ajut cu cumpărăturile și curățenia. Vlad se ocupă de facturi și te duce la doctor când ai nevoie.
Vlad a dat din cap:
— Și dacă vrei să vin la tine la masă duminica, vin. Dar nu vreau să te văd tristă.
Am izbucnit în plâns. Nu-mi venea să cred că au înțeles cât de mult aveam nevoie de ei.
Au urmat luni grele și frumoase în același timp. Ne-am certat uneori — Maria se plângea că nu are timp, Vlad uita să mă sune — dar încet-încet am început să fim din nou o familie. Am redescoperit bucuria meselor împreună, am râs din nou la glumele lui Vlad, am povestit cu Maria despre necazurile ei la serviciu.
Într-o seară, după ce au plecat toți și casa a rămas iar tăcută, m-am uitat la fotografiile vechi de pe perete și mi-am dat seama cât de mult contează să ai curajul să ceri ajutor. Poate că nu suntem perfecți ca familie, dar suntem împreună.
Mă întreb uneori: câte mame ca mine tac și suferă în singurătate? De ce ne e atât de greu să spunem „nu mai pot”? Oare chiar trebuie să ajungem la disperare ca să fim auziți?