Ziua în care soacra mea a trecut linia: Lecția dureroasă a zgârceniei duse la extrem
— Nu mai pune atâta apă în supă, Lenuța, copiii nu mănâncă așa ceva! am strigat, cu vocea tremurândă, în timp ce priveam în oala aburindă din bucătăria soacrei mele. Era marți seara, iar eu venisem să-i iau pe Vlad și pe Ilinca de la ea, ca în fiecare săptămână. Dar ceea ce am găsit în acea seară m-a făcut să-mi pierd cumpătul.
Lenuța, soacra mea, era cunoscută în tot cartierul pentru zgârcenia ei. Se lăuda mereu cu economiile făcute la fiecare pas: „Am pus bani deoparte pentru zile negre, nu ca alții care aruncă cu banii pe prostii!” spunea ea cu mândrie. Dar niciodată nu m-am gândit că va ajunge să-și priveze propriii nepoți de o masă decentă.
Când am intrat pe ușă, Vlad stătea la masă cu ochii în farfurie, iar Ilinca își bătea lingura de masă, nemulțumită. Am simțit un nod în gât când am văzut ce aveau în farfurii: o supă chioară, cu două fire de morcov și câteva tăiței rătăciți. „Mami, mi-e foame…” a șoptit Ilinca, iar inima mi s-a strâns ca într-o menghină.
— Lenuța, nu se poate așa ceva! Copiii au nevoie de mâncare adevărată, nu apă colorată! am izbucnit.
Ea s-a uitat la mine cu privirea aceea rece pe care o știam prea bine.
— Nu-i nimic rău să fie cumpătați. Să învețe de mici să nu risipească. Eu n-am crescut cu fripturi și uite că am ajuns bine!
— Dar nu poți să-i înveți foamea! Nu așa! am răspuns eu, simțind cum îmi tremură vocea de furie și neputință.
Soțul meu, Radu, era plecat cu serviciul la Brașov și nu avea habar ce se întâmplă acasă. Întotdeauna încerca să o scuze pe maică-sa: „Așa e ea, nu te mai consuma…” Dar eu nu mai puteam să tac. Copiii mei meritau mai mult.
Am luat copiii de mână și am ieșit val-vârtej din apartamentul ei mic și rece. Pe drum spre casă, Vlad m-a întrebat:
— Mami, de ce la bunica niciodată nu e mâncare ca acasă?
Nu am știut ce să-i răspund. Cum să-i explic unui copil de șapte ani că bunica lui preferă să pună banii la ciorap decât să le ofere o masă caldă?
Ajunsă acasă, am încălzit rapid niște ciorbă și le-am pus pe masă. În timp ce îi priveam cum mănâncă cu poftă, lacrimile mi-au curs pe obraji fără să le pot opri. M-am simțit vinovată că i-am lăsat acolo, că am acceptat prea mult timp compromisuri doar pentru liniștea familiei.
A doua zi dimineață, i-am povestit totul lui Radu la telefon. S-a enervat și el, dar tot încerca să găsească scuze:
— O să vorbesc eu cu mama… dar știi că nu o schimbi tu acum.
— Nu vreau s-o schimb, dar vreau ca ai noștri copii să fie respectați! Nu pot să-i mai las acolo dacă asta înseamnă să sufere de foame!
A urmat o perioadă tensionată. Lenuța a sunat supărată:
— Ce ai spus copiilor? De ce nu mai vin la mine? S-au plâns la școală că le e foame?
— Nu le-am spus nimic rău despre tine. Dar trebuie să înțelegi că nu pot accepta să le fie foame. Sunt copiii mei!
A urmat o tăcere grea. Apoi vocea ei s-a înmuiat puțin:
— Eu doar vreau să-i învăț să fie chibzuiți…
— Îi poți învăța multe lucruri bune, dar nu cu burta goală!
Au trecut câteva săptămâni până când Radu a reușit să stea față în față cu mama lui. Discuția lor a fost lungă și tensionată. Lenuța s-a simțit jignită, a plâns chiar, spunând că noi nu-i apreciem sacrificiile și că vrem doar „să risipim”.
Într-o seară, după ce copiii au adormit, Radu mi-a spus:
— Mama nu va recunoaște niciodată că exagerează. Dar trebuie să ne gândim la noi și la copii. Poate e mai bine să-i ducem mai rar la ea…
M-am simțit sfâșiată între dorința de a păstra familia unită și nevoia de a-mi proteja copiii. Am crescut într-o familie unde mesele erau sfinte și nimeni nu pleca flămând de la masă. Nu puteam accepta altceva pentru Vlad și Ilinca.
Într-o duminică, Lenuța a venit la noi cu o pungă de covrigi uscați și niște mere zbârcite. A încercat să le ofere copiilor „gustări sănătoase”. Am privit scena fără să spun nimic. Copiii au luat câte un covrig din politețe, dar apoi au venit la mine în bucătărie:
— Mami, putem să mâncăm altceva?
Atunci am știut că trebuie să pun piciorul în prag. Am invitat-o pe Lenuța la o discuție sinceră.
— Lenuța, te rog să mă asculți. Îți mulțumesc că vrei să ne ajuți cu copiii, dar trebuie să respecți niște limite. Nu e vorba doar despre bani sau risipă. E vorba despre sănătatea și fericirea lor.
A oftat adânc și pentru prima dată am văzut-o vulnerabilă:
— Mi-e frică… Mi-e frică de zilele negre. Am trăit prea multe lipsuri ca să nu mă gândesc mereu la economii…
Am luat-o de mână:
— Știu că vrei binele lor. Dar hai să găsim un echilibru. Să nu le fie frică de lipsuri, dar nici să nu simtă lipsa iubirii printr-o farfurie goală.
Nu știu dacă am reușit s-o conving pe deplin. Dar știu că am făcut ce trebuia pentru copiii mei.
Uneori mă întreb: unde tragem linia între grijă și exces? Cât din frica noastră devine povara copiilor noștri? Poate voi aveți răspunsul…