„Soacra Aude Strigătul Meu de Ajutor, Izbucnește în Lacrimi și Pleacă”
Întotdeauna am știut că relația mea cu soacra mea, Elena, va fi complicată. Chiar înainte ca Andrei și cu mine să ne căsătorim, erau semne că era prea atașată de fiul ei. Îl suna de mai multe ori pe zi, adesea pentru motive triviale, și părea să aibă dificultăți în a-l lăsa să plece. Am încercat să trec cu vederea, gândindu-mă că era doar o fază care va trece odată ce ne vom căsători. Dar în adâncul sufletului, eram îngrijorată.
Andrei și cu mine eram căsătoriți de șase luni când s-a întâmplat incidentul. O invitasem pe Elena la cină, sperând să petrecem timp de calitate împreună ca familie. Am petrecut întreaga zi pregătind o masă frumoasă și totul părea să meargă bine. Elena era într-o dispoziție bună, povestind despre ultimul ei proiect de grădinărit în timp ce Andrei și cu mine aranjam masa.
După cină, i-am cerut lui Andrei dacă mă poate ajuta cu vasele. Era o cerere simplă, ceva ce făceam împreună tot timpul. Dar imediat ce cuvintele mi-au ieșit din gură, am observat că expresia Elenei s-a schimbat. Părea șocată, aproape rănită. Înainte să pot spune altceva, a izbucnit în lacrimi și a fugit din casă.
Andrei și cu mine eram uluiți. Nu aveam idee ce tocmai se întâmplase. Andrei a încercat să o sune, dar nu a răspuns. Am rămas în bucătărie, confuzi și îngrijorați.
A doua zi, Andrei a mers la casa ei să vadă cum se simte. Când s-a întors, părea tulburat. Mi-a spus că Elena simțea că își pierde fiul. A spus că văzându-l ajutându-mă cu vasele i-a făcut să realizeze că nu mai era băiețelul ei care avea nevoie de ea pentru orice. Se simțea înlocuită și neimportantă.
M-am simțit groaznic. Nu am vrut niciodată să mă interpun între Andrei și mama lui. Dar în același timp, nu puteam să nu mă simt frustrată. Era atât de greșit să-i cer soțului meu ajutor? Era atât de greșit să vreau să împărțim responsabilitățile în casa noastră?
Incidentul a creat o prăpastie între noi care nu s-a vindecat niciodată cu adevărat. Elena a început să ne viziteze mai rar și, când venea, era distantă și rece. Andrei a încercat să medieze, dar era clar că mama lui era profund rănită. Relația noastră cu ea a devenit tensionată și întâlnirile de familie erau mereu tensionate.
Am încercat să vorbesc cu Elena de mai multe ori, sperând să clarific lucrurile, dar mereu mă respingea. Spunea lucruri de genul „E bine” sau „Nu-ți face griji”, dar acțiunile ei vorbeau mai tare decât cuvintele. Evita contactul vizual cu mine și vorbea doar cu Andrei când eram împreună.
Situația a avut un impact negativ și asupra căsniciei noastre. Andrei se simțea prins la mijloc, sfâșiat între mama lui și soția lui. Am început să ne certăm mai des, adesea despre lucruri mici care escaladau în probleme mai mari. Dragostea și bucuria pe care le împărțeam odată păreau umbrite de acest conflict nerezolvat.
În cele din urmă, căsnicia noastră nu a supraviețuit. Tensiunea constantă și lipsa de comunicare ne-au îndepărtat unul de celălalt. Am decis să ne separăm după doi ani de încercări de a face lucrurile să funcționeze. A fost o decizie dureroasă, dar părea singura opțiune rămasă.
Privind înapoi, îmi doresc ca lucrurile să fi fost diferite. Îmi doresc ca Elena să fi văzut că cererea de ajutor nu însemna să-i iau fiul de lângă ea. Îmi doresc ca Andrei și cu mine să fi comunicat mai bine și să fi găsit o modalitate de a echilibra relația noastră cu sentimentele mamei lui. Dar uneori, în ciuda celor mai bune eforturi ale noastre, lucrurile pur și simplu nu funcționează.