„E doar o cină simplă, care-i problema?” a spus Andrei. Maria a decis să-i dea o lecție
Maria a fost întotdeauna stâlpul casei sale. De la gestionarea programului copiilor până la asigurarea curățeniei impecabile a casei, ea se ocupa de toate. Soțul ei, Andrei, lucra ore lungi și adesea venea acasă epuizat, lăsând-o pe Maria să se ocupe de majoritatea sarcinilor domestice. Era un sistem care părea să funcționeze pentru ei, sau cel puțin așa părea.
Într-o seară, în timp ce Maria pregătea cina, Andrei a intrat în bucătărie. A aruncat o privire la oala cu supă care fierbea pe aragaz și a remarcat cu nonșalanță: „E doar o cină simplă, care-i problema?” Maria s-a oprit, strângând polonicul cu putere. Mai auzise comentarii similare înainte, dar întotdeauna le trecuse cu vederea. De data aceasta, însă, ceva s-a rupt în ea.
„Care-i problema?” a repetat ea, cu vocea tremurând de un amestec de furie și frustrare. „Ai vreo idee ce presupune să menții această casă în ordine?”
Andrei părea surprins. „Nu am vrut să spun nimic rău,” a spus el defensiv. „Doar că nu înțeleg de ce ești mereu atât de stresată.”
Maria a tras adânc aer în piept. „Știi ceva, Andrei? Mâine tu te ocupi de tot. Să vedem cât de ‘simplu’ este cu adevărat.”
A doua zi dimineață, Maria i-a lăsat lui Andrei o listă detaliată de sarcini și și-a luat ziua liberă. A mers la o cafenea din apropiere, hotărâtă să se bucure de un timp binemeritat pentru ea însăși. Între timp, Andrei și-a început ziua cu încredere, crezând că va fi floare la ureche.
Până la mijlocul dimineții, Andrei deja se simțea copleșit. Copiii se certau la micul dejun, rufele se adunau și nu avea idee cum să folosească mașina de spălat. A ars pâinea prăjită și a vărsat cafea pe tot blatul. Câinele trebuia plimbat și încă nu știa ce să pregătească pentru prânz.
Pe măsură ce ziua trecea, lucrurile se înrăutățeau. Copiii aveau nevoie de ajutor la teme, iar Andrei se chinuia să înțeleagă cerințele lor. Telefonul suna constant cu memento-uri pentru diverse întâlniri și activități. Până la ora cinei, Andrei era epuizat și stresat.
A decis să facă supă, crezând că va fi ușor. Dar stând în fața aragazului, și-a dat seama că nici măcar nu știa de unde să înceapă. S-a încurcat cu ingredientele, făcând un haos în bucătărie. Când Maria s-a întors acasă, l-a găsit pe Andrei prăbușit la masa din bucătărie, înconjurat de dezordine.
„Cum a fost ziua ta?” a întrebat ea, încercând să-și păstreze tonul neutru.
Andrei s-a uitat la ea cu ochii obosiți. „Nu aveam idee,” a recunoscut el. „Îmi pare rău pentru ce am spus.”
Maria a dat din cap, simțind un amestec de satisfacție și tristețe. „Nu e vorba doar de a face cina sau de a spăla rufele,” a spus ea încet. „E vorba de a gestiona totul și de a ne asigura că familia noastră este îngrijită.”
Andrei a dat din cap încet. „Am înțeles acum,” a spus el. „Voi încerca să fac mai bine.”
Dar în ciuda promisiunii sale, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Andrei a încercat să ajute mai mult prin casă, dar eforturile sale erau inconsistente și adesea făcute pe jumătate. Maria s-a trezit revenind la vechiul ei obicei, preluând din nou majoritatea responsabilităților.
Resentimentul a început să crească în ea. Se simțea neapreciată și considerată ca fiind de la sine înțeleasă. Povara sarcinilor zilnice devenea tot mai grea cu fiecare zi care trecea. A început să se retragă emoțional, simțindu-se izolată și singură în luptele ei.
Într-o seară, în timp ce stătea din nou în fața aragazului, Maria și-a dat seama că ceva trebuia să se schimbe. Nu putea continua astfel la nesfârșit. Dar pentru moment, avea o familie de hrănit și o gospodărie de gestionat.
În timp ce turna supa în boluri, nu putea să nu se gândească la cuvintele lui Andrei din acea seară fatidică. „E doar o cină simplă,” spusese el. Dar pentru Maria, era mult mai mult decât atât.