„Într-o Zi, Fratele Meu Mai Mic a Sugerat să-l Punem pe Tata într-un Azil de Bătrâni”
Crescând într-un mic oraș din România, fratele meu mai mic, Andrei, și cu mine eram la fel de diferiți ca noaptea și ziua. Eu eram cea studiosă, mereu cu nasul în cărți, visând să devin avocat. Andrei, pe de altă parte, era sufletul fiecărei petreceri, mereu înconjurat de prieteni și trăind clipa. Părinții noștri, în special tata, erau mândri de noi în felul lor, dar pe măsură ce am crescut, drumurile noastre s-au despărțit și mai mult.
După ce am absolvit facultatea de drept, m-am mutat la București pentru a lucra la o firmă de avocatură prestigioasă. Andrei a rămas în orașul nostru natal, lucrând diverse joburi și bucurându-se de stilul său de viață lipsit de griji. În ciuda diferențelor noastre, am rămas apropiați, adesea amintindu-ne de copilărie și de momentele petrecute împreună ca familie.
Acum câțiva ani, mama noastră a murit pe neașteptate. A fost o lovitură devastatoare pentru toți, dar cel mai mult l-a afectat pe tata. A devenit o umbră a fostului său sine, luptându-se cu durerea și singurătatea. Am încercat să-l vizitez cât de des am putut, dar jobul meu solicitant făcea acest lucru dificil. Andrei, fiind mai aproape geografic, a preluat rolul de îngrijitor principal.
Într-o după-amiază rece de noiembrie, Andrei m-a sunat din senin. „Hei soră, putem vorbi? E vorba despre tata,” a spus el cu o voce neobișnuit de serioasă. Am fost de acord să ne întâlnim la casa copilăriei noastre în acel weekend.
Când am ajuns, l-am găsit pe Andrei stând pe verandă, arătând mai posomorât decât l-am văzut vreodată. „Ce se întâmplă?” am întrebat eu, cu inima bătând puternic.
Andrei a tras adânc aer în piept. „Cred că trebuie să luăm în considerare să-l punem pe tata într-un azil de bătrâni,” a spus el direct.
Am fost luată prin surprindere. „Ce? De ce? Nu e atât de bătrân!”
Andrei a clătinat din cap. „Nu e vorba despre vârsta lui. E vorba despre starea lui mentală. De când a murit mama, s-a înrăutățit. Uită lucruri, se pierde în propria casă și uneori nici măcar nu mă recunoaște.”
Am simțit un nod în gât. „Dar e tatăl nostru. Nu putem doar să-l abandonăm.”
Andrei a oftat. „Nu spun că-l abandonăm. Spun că-i oferim ajutorul de care are nevoie. Nu mai pot face asta singur.”
Am petrecut ore întregi discutând avantajele și dezavantajele, dar oricât de mult încerca Andrei să mă convingă, nu puteam scăpa de sentimentul că-l trădăm pe tata. Am decis să rămân câteva zile pentru a vedea cu ochii mei.
A doua dimineață, l-am găsit pe tata stând în fotoliul lui preferat, uitându-se absent la televizor. „Bună dimineața, tată,” am spus eu vesel.
S-a uitat la mine confuz. „Cine ești?”
Inima mi-a căzut. „Sunt eu, Ana. Fiica ta.”
Recunoașterea i-a licărit în ochi pentru un moment înainte să dispară din nou. A fost ca o lovitură în stomac.
În următoarele zile, am fost martoră la mai multe astfel de momente sfâșietoare. Tata uita unde se află, mă striga pe numele mamei și chiar îl acuza pe Andrei că fură de la el. Era clar că avea nevoie de mai mult ajutor decât puteam noi oferi.
Cu reticență, am fost de acord cu sugestia lui Andrei. Am găsit un azil de bătrâni respectabil în apropiere și am făcut aranjamentele necesare. Ziua în care l-am mutat pe tata a fost una dintre cele mai grele zile din viața mea. Nu înțelegea ce se întâmplă și tot întreba când poate să meargă acasă.
Pe măsură ce lunile treceau, starea tatei continua să se deterioreze. Devenea tot mai retras și mai puțin receptiv. Vizitele la el erau dureroase; simțeam că o parte din mine se stinge.
Și relația mea cu Andrei s-a răcit. Vinovăția și tristețea au creat o prăpastie între noi pe care nu am reușit să o depășim. Știam amândoi că am făcut ceea ce era necesar, dar asta nu făcea lucrurile mai ușoare.
În cele din urmă, nu a existat o rezolvare fericită. Tata a murit liniștit într-o noapte de iarnă, singur în camera lui de la azilul de bătrâni. Andrei și cu mine am stat lângă mormântul lui, simțind greutatea deciziilor noastre și pierderea familiei noastre.