„Sora Mea Crede Că I Se Cuvine Totul Pentru Că Are Copii”
Crescând, eu și sora mea eram foarte apropiate. Împărtășeam secrete, vise și chiar haine. Dar pe măsură ce am crescut, drumurile noastre s-au despărțit. Ea s-a căsătorit devreme și a început o familie aproape imediat. Acum, la 38 de ani, are patru copii și un soț care lucrează ore lungi pentru a face față cheltuielilor. Eu, pe de altă parte, m-am concentrat pe carieră. La 35 de ani, sunt singură, fără copii și stabilă financiar.
Părinții noștri ne-au susținut întotdeauna alegerile. Nu m-au presat niciodată să mă așez la casa mea sau să am copii și nu au criticat-o pe sora mea pentru decizia ei de a avea o familie mare. Ei credeau în corectitudine și egalitate, tratându-ne pe amândouă cu dragoste și respect.
Cu toate acestea, lucrurile au luat o întorsătură neplăcută când părinții noștri au murit neașteptat anul trecut. Au lăsat în urmă o avere modestă, inclusiv casa familiei și niște economii. Conform testamentului lor, totul trebuia împărțit în mod egal între mine și sora mea.
Dar sora mea avea alte idei.
Din momentul în care ne-am așezat cu avocatul pentru a discuta testamentul, ea a făcut clar că crede că merită mai mult de jumătate din moștenire. Argumentul ei era simplu: avea copii de întreținut, iar eu nu. Ea avea nevoie de bani mai mult decât mine.
La început, am încercat să fiu înțelegătoare. Știam că a crește patru copii nu este ușor și simpatizam cu greutățile ei. Dar pe măsură ce săptămânile treceau, cererile ei deveneau tot mai nerezonabile. Voia întreaga casă a familiei pentru ea și copiii ei, lăsându-mă doar cu o mică parte din economii.
Nu-mi venea să cred ce auzeam. Părinții noștri au subliniat întotdeauna corectitudinea, iar testamentul lor reflecta acest lucru. Împărțirea egală a totului era ultima lor dorință și simțeam că este datoria mea să onorez asta.
Dar sora mea nu ceda. M-a acuzat că sunt egoistă și lipsită de inimă, susținând că nu înțeleg ce înseamnă să ai copii de întreținut. Spunea că sunt norocoasă să am un loc de muncă stabil și fără dependenți, în timp ce ea se chinuia să facă față cheltuielilor.
Cu cât insista mai mult, cu atât realizam că nu era vorba doar despre bani. Era vorba despre faptul că se simțea superioară pentru că avea o familie și eu nu. Credea că faptul că are copii o face mai importantă, mai demnă de moștenirea părinților noștri.
Am încercat să discut cu ea rațional, explicându-i că părinții noștri doreau ca amândouă să beneficiem de munca lor grea. Dar ea nu voia să asculte. Era convinsă că nevoile ei erau mai importante decât ale mele doar pentru că avea copii.
Situația s-a agravat rapid. Am încetat să mai vorbim una cu cealaltă decât prin intermediul avocaților noștri. Legătura strânsă pe care o aveam s-a destrămat din cauza lăcomiei și a sentimentului de drepturi necuvenite. Bătălia legală a durat luni de zile, epuizându-ne atât financiar cât și emoțional.
În cele din urmă, instanța a respectat testamentul părinților noștri, împărțind totul în mod egal între noi. Dar până atunci, pagubele erau deja făcute. Sora mea a refuzat să accepte decizia cu grație. A întrerupt orice contact cu mine, jurând să nu mă ierte niciodată pentru ceea ce considera a fi o trădare.
Am pierdut nu doar părinții mei, ci și sora mea într-un an. Moștenirea care trebuia să ne aducă împreună ne-a despărțit și mai mult. Acum, am rămas cu o victorie goală și o familie destrămată.
Câteodată mă întreb dacă era ceva ce aș fi putut face diferit pentru a evita acest rezultat. Dar în adâncul sufletului știu că sentimentul de drepturi necuvenite al surorii mele ar fi cauzat conflict indiferent de situație. Ea a ales să aibă o familie mare și se aștepta ca toți ceilalți să suporte povara acelei alegeri.
În final, nu există câștigători în această poveste—doar pierdere și regret.