„Fiul Meu M-a Acuzat că I-am Distrus Familia: Doar I-am Cerut Nurorii Mele să Spele Vasele”

Aveam doar 23 de ani când soțul meu, Mihai, a decis că s-a săturat de viața de familie. Aveam un fiu de trei ani, Andrei, care era lumina vieții mele. Mihai, însă, găsea responsabilitățile de a fi soț și tată prea împovărătoare. Voia să-și cheltuiască banii pe el și pe noua lui iubită, în loc să-i cheltuiască pe familia lui. Așa că, într-o zi, pur și simplu a plecat.

Să-l cresc pe Andrei singură a fost greu. Am muncit în mai multe locuri pentru a face rost de bani și am încercat din răsputeri să-i ofer o viață bună. În ciuda greutăților, ne-am descurcat. Andrei a crescut și a devenit un tânăr de care eram mândră. Dar pe măsură ce a crescut, relația noastră a devenit tensionată. A cunoscut-o pe Ana la facultate și s-au căsătorit imediat după absolvire.

Ana era destul de drăguță la început, dar am observat că avea un anumit aer de superioritate. Nu părea să înțeleagă valoarea muncii grele sau importanța contribuției la treburile casnice. De fiecare dată când le vizitam casa, era mereu un haos. Vasele se adunau în chiuvetă, rufele erau împrăștiate peste tot – era un dezastru.

Într-un weekend, am decis să-i vizitez pe Andrei și Ana. M-am gândit că ar fi frumos să petrec timp cu ei și poate să-i ajut prin casă. Când am ajuns, locul era în starea obișnuită de dezordine. Nu m-am putut abține să nu simt o panglică de frustrare. Îl crescusem pe Andrei mai bine de atât.

După cină în acea seară, am observat că chiuveta era plină de vase murdare. Ana stătea pe canapea, derulând pe telefon. Am decis să vorbesc.

„Ana,” i-am spus blând, „ai putea te rog să ajuți cu vasele? Ar face lucrurile mult mai ușoare pentru toată lumea.”

Se uită la mine cu un amestec de surpriză și iritare. „Sunt obosită,” răspunse ea scurt. „Am avut o zi lungă.”

Nu am vrut să mă cert, așa că am lăsat-o baltă și am început să spăl vasele eu însămi. Andrei a intrat în bucătărie și m-a văzut frecând vasele.

„Mamă, nu trebuie să faci asta,” spuse el.

„Știu,” i-am răspuns, „dar cineva trebuie.”

A doua dimineață, Andrei m-a chemat în sufragerie. Părea supărat.

„Mamă,” începu el, „Ana mi-a spus ce s-a întâmplat aseară. Se simte ca și cum ai încerca să o subminezi și să ne distrugi familia.”

Am fost luată prin surprindere. „Andrei, tot ce am făcut a fost să-i cer să ajute cu vasele. Nu încerc să distrug nimic.”

„Ei bine, ea se simte altfel,” spuse el sever. „Trebuie să ne respecți limitele.”

Am simțit un nod în gât. „Andrei, întotdeauna v-am respectat limitele. Dar a trăi într-o casă curată este important și pentru mine.”

El clătină din cap. „Mamă, trebuie să înțelegi că aceasta este casa noastră acum. Nu poți veni aici și începe să faci cereri.”

Am plecat din casa lor cu inima frântă. Cum ajunseserăm aici? Tot ce voiam era să ajut, dar acum propriul meu fiu credea că încerc să-i distrug familia.

Săptămânile s-au transformat în luni și relația noastră a devenit tot mai rece. Andrei a încetat să mai sune atât de des și când o făcea, conversațiile noastre erau scurte și tensionate. Resentimentul Anei față de mine părea doar să crească.

Într-o zi, am primit un apel de la Andrei. Părea distant.

„Mamă,” spuse el, „cred că e mai bine dacă luăm o pauză de la a ne vedea pentru o vreme.”

Am simțit cum inima mi se sfărâmă în bucăți. „Andrei, te rog nu face asta.”

„Îmi pare rău,” răspunse el. „Dar asta are nevoie Ana acum.”

Când am închis telefonul, lacrimile mi-au curs pe față. Îmi pierdusem fiul – nu din cauza vreunui lucru rău intenționat pe care l-aș fi făcut, ci din cauza unei simple cereri de ajutor cu vasele.