„Prinsă la Mijloc: Cerințele Contradictorii ale Mamei Mă Lasă Neajutorată”
Nu m-am gândit niciodată că mă voi găsi într-o situație atât de derutantă cu propria mea mamă. Mă numesc Viviana și am o fiică frumoasă de 8 ani pe nume Sofia. Mama mea, Lidia, a fost întotdeauna o parte semnificativă din viețile noastre, dar în ultima vreme, comportamentul ei m-a lăsat complet neajutorată și confuză.
Totul a început acum câteva luni când mama a început să insiste ca Sofia să petreacă mai mult timp la ea acasă. „Viviana, îmi e dor de Sofia,” spunea ea. „De ce nu o lași să rămână peste noapte? Va fi bine pentru amândouă.” Mi s-a părut o idee grozavă. Sofia își iubește bunica, iar eu aș putea folosi o mică pauză din când în când.
Primele câteva dăți când Sofia a rămas peste noapte, totul părea în regulă. Dar apoi au început plângerile. „Viviana, trebuie să vorbești cu Sofia,” mă suna mama a doua zi dimineață. „Nu mă ascultă deloc. E atât de încăpățânată și neascultătoare.” Am fost luată prin surprindere. Sofia fusese întotdeauna bine-crescută acasă. Nu înțelegeam de ce se comporta astfel la mama.
Am încercat să vorbesc cu Sofia despre asta, dar părea la fel de confuză ca și mine. „Mamă, încerc să o ascult pe bunica, dar se enervează pe mine fără motiv,” spunea Sofia cu lacrimi în ochi. Mi se rupea inima să o văd atât de supărată.
Situația s-a înrăutățit. Dacă decideam să nu o las pe Sofia să meargă la mama, Lidia mă suna plângând. „Viviana, de ce o ții pe Sofia departe de mine? Mă simt atât de singură fără ea.” Mă simțeam prinsă într-o situație imposibilă. Indiferent ce făceam, cineva era nemulțumit.
Într-un weekend, am decis să o las pe Sofia să rămână din nou, sperând că lucrurile se vor îmbunătăți. Dar a fost aceeași poveste. Mama m-a sunat a doua zi dimineață, furioasă. „Viviana, trebuie să vii să o iei pe Sofia acum! E imposibil de gestionat.” Când am ajuns, am găsit-o pe Sofia stând liniștită pe canapea, arătând speriată și confuză.
„Mamă, ce s-a întâmplat?” am întrebat, încercând să-mi păstrez calmul.
„Nu a vrut să-și mănânce micul dejun și a făcut o criză când i-am cerut să-și strângă jucăriile,” a răspuns mama furioasă.
Am luat-o pe Sofia acasă și am încercat din nou să vorbesc cu ea despre asta. „Sofia, de ce nu ai ascultat-o pe bunica?”
„Mamă, am încercat,” a spus ea încet. „Dar bunica se enervează pe mine pentru orice. Nu știu ce să fac.”
Am simțit un val de frustrare și tristețe. Părea că indiferent cât de mult încercam să mediez între ele, nimic nu funcționa. Comportamentul mamei devenea tot mai imprevizibil și afecta atât pe Sofia cât și pe mine.
Am decis să cer sfatul unui terapeut de familie. Terapeutul a sugerat că mama ar putea avea probleme cu sentimentele de singurătate și frustrare pe care le proiectează asupra Sofiei. Avea sens, dar nu făcea situația mai ușor de gestionat.
Am încercat să vorbesc cu mama despre asta cu blândețe. „Mamă, poate putem găsi alte moduri prin care să petreci timp cu Sofia care să nu fie atât de stresante pentru amândouă.”
Dar ea a respins ideea. „Viviana, exagerezi. Sunt bine. Sofia trebuie să învețe cum să se comporte.”
M-am simțit ca și cum mă loveam de un zid de cărămizi. Tensiunea dintre noi creștea și relația noastră odată apropiată începea să se deterioreze. Sofia devenea tot mai anxioasă în legătură cu vizitele la bunica, iar eu mă simțeam sfâșiată între a-mi proteja fiica și a încerca să-mi susțin mama.
În final, nu a existat o rezolvare fericită. Mama a continuat să insiste ca Sofia să rămână peste noapte, dar a rămas critică și dură când aceasta o făcea. Întâlnirile noastre de familie au devenit tensionate și bucuria pe care o împărțeam odată părea o amintire îndepărtată.
Încă nu înțeleg ce se întâmplă cu mama sau cum să rezolv această situație. Tot ce știu este că sunt prinsă la mijloc într-o situație care pare imposibil de rezolvat.