„Mamă, Mută-te la Țară. Trebuie să Închiriem Apartamentul Tău pentru că Naomi Nu Poate Lucra în Concediul de Maternitate”: Lupta pentru a Face Față Cheltuielilor
Era o dimineață răcoroasă de toamnă când m-am așezat în fața mamei mele, Maria, în bucătăria ei primitoare, luminată de soare. Mirosul de cafea proaspăt făcută se amesteca cu aroma de scorțișoară de la plăcinta cu mere pe care o împărțisem cu o seară înainte. În ciuda căldurii din cameră, un fior de neliniște mă cuprindea. Repetasem această conversație în mintea mea de o mie de ori, dar cuvintele păreau grele pe limbă.
„Mamă,” am început, cu vocea nesigură, „trebuie să vorbesc cu tine despre ceva important.”
Maria a ridicat privirea de la cafea, ochii ei îngustându-se ușor, simțind seriozitatea din tonul meu. „Ce este, Andrei?” a întrebat ea, cu vocea plină de îngrijorare.
Am tras adânc aer în piept, adunându-mi curajul. „Este vorba despre Naomi. După cum știi, este în concediu de maternitate și… ei bine, ne confruntăm cu dificultăți financiare. Cheltuielile cu bebelușul sunt mai mari decât ne-am așteptat, și fără venitul ei, abia ne descurcăm.”
Fața Mariei s-a înmuiat, instinctele ei materne activându-se în timp ce mi-a strâns mâna peste masă. „Oh, Andrei, nu aveam idee că treceți printr-o perioadă atât de grea.”
Am dat din cap, simțind un nod în gât. „Am încercat să ne descurcăm, cu adevărat. Dar devine din ce în ce mai greu. Am redus tot ce am putut, dar nu este suficient.”
A urmat o pauză, o tăcere grea umplând spațiul dintre noi. Știam că ceea ce trebuia să cer în continuare ar fi mult de luat în considerare pentru ea.
„Mamă, ne întrebam dacă… dacă ai lua în considerare să te muți la țară. Întotdeauna ai vorbit despre cât de liniștit este acolo și cum ai vrea să te retragi acolo într-o zi. Am putea închiria apartamentul tău aici, în oraș. Chiria ne-ar ajuta să trecem peste această perioadă dificilă.”
Expresia Mariei s-a schimbat, un amestec de surpriză și tristețe trecându-i pe chip. „Să mă mut la țară? Acum?” a murmurat ea, mai mult pentru ea însăși decât pentru mine.
„Da,” am continuat, în ciuda vinovăției care mă rodea. „Ne-ar ajuta foarte mult, mamă. Și nu ar trebui să fie pentru totdeauna—doar până ne punem pe picioare.”
Maria și-a retras mâna, așezându-se înapoi pe scaun în timp ce contempla magnitudinea a ceea ce îi ceream. Camera părea mai rece acum, aroma reconfortantă a cafelei nefiind suficientă pentru a acoperi distanța care se formase între noi.
„Andrei, eu… am nevoie de timp să mă gândesc la asta,” a spus ea în cele din urmă, cu vocea abia șoptită.
Am dat din cap, încercând să maschez dezamăgirea și disperarea pe care le simțeam. „Desigur, mamă. Ia-ți tot timpul de care ai nevoie.”
Am terminat cafeaua în tăcere, greutatea conversației plutind greu în aer. Când m-am ridicat să plec, Maria s-a ridicat și m-a îmbrățișat strâns. „Te iubesc, Andrei. Vom găsi o soluție,” a șoptit ea.
Dar pe măsură ce mă îndreptam spre mașină, realitatea sumbră s-a instalat. Eu și Naomi eram pe cont propriu, iar viitorul părea mai incert ca niciodată. Frunzele scrâșneau sub picioarele mele, un memento aspru că anotimpurile se schimbau și că timpul nostru se scurgea.